Σουηδία: Αλλαγή ρότας Σοσιαλδημοκρατών

Σουηδία: Αλλαγή ρότας Σοσιαλδημοκρατών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Η μετάλλαξη της σουηδικής Σοσιαλδημοκρατίας σε πολιτικό φορέα παντελώς αποσυνδεδεμένο από την ιστορική κοιτίδα του είναι το αντικείμενο του προσεχούς συνεδρίου του σουηδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, στο οποίο θα τονιστούν ζητήματα όπως ο έλεγχος της μετανάστευσης και η αύξηση των αμυντικών δαπανών. Η δημοσκοπική άνοδος του ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών, εις βάρος τόσο της Σοσιαλδημοκρατίας όσο και της Κεντροδεξιάς, επιταχύνει τη συνολική δεξιά στροφή του πολιτικού φάσματος.

Στις εκλογές του 2014, οι Σουηδοί Δημοκράτες κατέκτησαν την τρίτη θέση με 13%, στερώντας από τα δύο κυρίαρχα μπλοκ τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Εν συνεχεία, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συμφώνησαν ότι δεν θα συνάψουν κυβερνητική συμμαχία με το κόμμα αυτό, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρώην συνδικαλιστή Στέφαν Λεβέν, με τη μερική κοινοβουλευτική στήριξη και κομμάτων από τη δεξιά πλευρά του φάσματος.

Τρία χρόνια αργότερα, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν άνοδο του κόμματος αυτού στη δεύτερη ή και στην πρώτη θέση, προξενώντας τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Στις αρχές της χρονιάς, η επικεφαλής του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος, Αννα Κίντμπεργκ Μπάτρα, δήλωσε ότι το κόμμα της δεν αποκλείει πλέον συγκυβέρνηση με τους Σουηδούς Δημοκράτες – ένα κόμμα το οποίο, πέραν όλων των άλλων, θέλει να βγάλει τη Σουηδία από την Ε.Ε.

Διαφορετική στρατηγική

Οι Σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν διαφορετική στρατηγική, προσπαθώντας να αφομοιώσουν θέσεις του κόμματος, όπως κάνει και η απειλούμενη από την ακροδεξιά αυστριακή Σοσιαλδημοκρατία. «Τα έγγραφα ενόψει του συνεδρίου του κόμματος στο Γκέτεμποργκ τιτλοφορούνται “ασφάλεια σε μια νέα εποχή” και μοιάζουν να προέρχονται από τα δεξιά, στερούμενα τα οράματα της σοσιαλδημοκρατικής ουτοπίας», αναφέρει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Politico. Το κόμμα υπόσχεται πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, διετή παράταση των αυστηρών ελέγχων στα σύνορα και αύξηση των αμυντικών δαπανών. «Ο τόνος μού θυμίζει την παλιά πολιτική του Βρετανού πρωθυπουργού Μπλερ “σκληροί απέναντι στο έγκλημα, σκληροί απέναντι στις αιτίες του”, μόνο που δεν λένε και πολλά για τις αιτίες», είπε στην ιστοσελίδα ο πολιτικός επιστήμονας Γιόνας Χίνφορς.

«Βλέπουμε τους Σοσιαλδημοκράτες να πλησιάζουν πιο κοντά στις δικές μας θέσεις στην εγκληματικότητα και τη μετανάστευση, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό», είπε ο βουλευτής των Σουηδών Δημοκρατών Ματίας Κάρλσον.

Το 2015, η Σουηδία, χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, υποδέχθηκε 165.000 πρόσφυγες, κυρίως προερχόμενους από μουσουλμανικές χώρες. Ανδρες, γυναίκες και παιδιά από εμπόλεμες ζώνες έχουν ενσωματωθεί σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, κάνοντας μια νέα αρχή σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Παράλληλα, όμως, έχουν υπάρξει τριβές, καθώς το κομμάτι του σουηδικού πληθυσμού που έχει βγει χαμένο από τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών καταφέρεται εναντίον των προγραμμάτων κρατικής στήριξης των προσφύγων. Επίσης, προστριβές υπάρχουν σε θέματα ισότητας των φύλων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απόφαση ισλαμικού δημοτικού σχολείου της Στοκχόλμης να διαχωρίζει τους μαθητές από τις μαθήτριες στα σχολικά του λεωφορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή