ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο το 2019 και το 2020

maximoy-mideniko-dimosionomiko-antiktypo-to-2019-kai-to-2020-2184327

Επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και αντιμέτρων για το 2019 και το 2020, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης αναφορικά με την καταρχήν συμφωνία που υπήρξε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.

Oπως αναφέρουν, στα εργασιακά συμφωνήθηκε η επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, τόσο με την αρχή της επεκτασιμότητας όσο και με αυτή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Υπογραμμίζουν ότι αποκρούστηκαν: λοκ άουτ και αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως «τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 καθώς και οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε κορυφαίο επίπεδο, συνέβαλαν καθοριστικά στο να βρεθεί κοινό έδαφος και λύση στο Eurogroup».

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι στην τελική συμφωνία θα περιλαμβάνεται πακέτο θετικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, καθώς και σειρά αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος.

«Το βέρτιγκο της ΝΔ δεν έχει προηγούμενο»

«Βέρτιγκο» που δεν έχει προηγούμενο καταλογίζει στη ΝΔ, από την πλευρά του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από το θέμα της συμφωνίας.

 «Το βέρτιγκο της ΝΔ δεν έχει προηγούμενο», αναφέρει συγκεκριμένα το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και σημειώνει: «Μέχρι χθες ήθελε να κλείσει η συμφωνία χωρίς καμιά διαπραγμάτευση, και ζητούσε "τόσα και άλλα τόσα μέτρα". Σήμερα που επιβεβαιώθηκε ο μηδενικός δημοσιονομικός αντίκτυπος των μέτρων και η επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, η ΝΔ στέρεψε από επιχειρήματα και εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί έκλεισε τη συμφωνία».

Κατόπιν αυτών, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σχολιάζει για την αξιωματική αντιπολίτευση: «Έμεινε με το διαρκές αίτημα των εκλογών, για να επιβεβαιώσει το φόβο των ίδιων των στελεχών της ότι καταντούν γραφικοί».