Πολιτικών διαβουλεύσεων συνέχεια με την ΠΓΔΜ

Πολιτικών διαβουλεύσεων συνέχεια με την ΠΓΔΜ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια, παρά τις πολύ αρνητικές πολιτικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στη γειτονική χώρα, εντάσσεται η συνέχιση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Από το υπουργείο Εξωτερικών έγινε χθες γνωστό ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις δύο χώρες, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο δεύτερος γύρος πολιτικών διαβουλεύσεων, δίχως να διαφοροποιηθεί το επί της αρχής συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα. Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ Π. Μαυροειδή και της υφυπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ελενα Κουζμάνοφσκα. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, οι δύο πλευρές συζήτησαν εκτενώς για την κατάσταση και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και εξέτασαν εάν έχει καταγραφεί πρόοδος ως προς την εφαρμογή των ΜΟΕ που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Το κλίμα της συνάντησης ήταν θετικό και συμφωνήθηκε ότι ο επόμενος γύρος των συζητήσεων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί περίπου στο τέλος του έτους, στην πόλη των Σκοπίων.

Σημειώνεται ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε κατάσταση ακυβερνησίας κατά το τελευταίο τετράμηνο, καθώς το πρώτο κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι δεν διαθέτει την πλειοψηφία, ενώ το δεύτερο, του Ζόραν Ζάεφ, αδυνατεί, επίσης, να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης, κυρίως λόγω της άρνησης του προέδρου της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ να επιτρέψει τη δημιουργία συνασπισμού με τη συμμετοχή των αλβανόφωνων κομμάτων. Υπενθυμίζεται πως η στάση του κ. Ιβάνοφ έχει προκαλέσει και την αντίδραση της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή