ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου προς Λευκωσία: «Δεν θα επιτρέψουμε μονομερή βήματα»

tsavoysogloy-pros-leykosia-den-tha-epitrepsoyme-monomeri-vimata-2185262

Λίγες ώρες μετά την σημαντική δήλωση του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας για την έναρξη σεισμικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στέλνει μια νέα προειδοποίηση στην Λευκωσία.

Σύμφωνα με τα τουρκικά και τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο ΜεβλούτΤσαβούσογλου ζητά από την Λευκωσία να λάβει υπόψη της τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Άλμπαϊρακ και τις προειδοποιήσεις της τουρκικής πλευράς για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ.

«Καταβάλλουμε ειλικρινής προσπάθεια για να λύσουμε το πρόβλημα. Ωστόσο, δεν παρατηρώ την ίδια ειλικρίνεια στην ε/κ πλευρά κατά την περίοδο των εκλογών», τονίζει ο κ. Τσαβούσογλου.

Στην συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου προσθέτει τα εξής: «Δεν συμφωνούμε με τα μονομερή βήματα της ε/κ πλευράς σχετικά με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στα περίχωρα της Κύπρου. Επειδή δεν οπισθοχώρησε μετά τις προειδοποιήσεις μας ως Τουρκία θα πραγματοποιήσουμε κάποια βήματα».

Ο κ. Τσαβούσογλου τονίζει τα εξής: «Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ΜπεράτΆλμπαϊρακ πραγματοποίησε δηλώσεις σε αυτό το θέμα. Εδώ υπάρχουν και δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.  Θα πραγματοποιήσουμε βήματα για να διαφυλαχθούν αυτά τα δικαιώματα. Πιο πριν πράξαμε νομικής υφής βήματα. Καταγράψαμε επισήμως την θέση μας. Από τώρα και στο εξής πρέπει να δείξουμε ότι δεν επιτρέψουμε μονομερή βήματα».

Ας σημειωθεί ότι χθες, με αφορμή τις νέες δηλώσεις του κ. Άλμπαϊρακ, η Κ είχε ενημερώσει τους αναγνώστες της ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στην περιοχή το ερευνητικό σκάφος ΟρούτςΡείς.