Με το βλέμμα στραμμένο στα γκάλοπ τα κόμματα της Κεντροαριστεράς

Με το βλέμμα στραμμένο στα γκάλοπ τα κόμματα της Κεντροαριστεράς

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις επόμενες δημοσκοπήσεις είναι πλέον στραμμένη η προσοχή όλων των παικτών στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, καθώς σε αυτές θα είναι η πρώτη φορά που θα μετρηθεί επισήμως το νέο κόμμα της Αννας Διαμαντοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Φλωρίδη. Τη δημοσκοπική απήχηση που θα αποδειχθεί ότι έχει –ή δεν έχει– η πρωτοβουλία τους περιμένουν με αγωνία βέβαια να δουν και οι τρεις πολιτικοί, που δεν κρύβουν πλέον τις προθέσεις τους. Στις 29 Απριλίου, δηλαδή το άλλο Σάββατο, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μια πανελλήνια επιτροπή περίπου 70 στελεχών που στηρίζουν το εγχείρημά τους, και δι’ αυτής της οδού οι τρεις επί της ουσίας θα επιβεβαιώσουν με τον πλέον επίσημο τρόπο τις προθέσεις τους. Δηλαδή την έναρξη ενός ανοικτού διαλόγου για τη διαμόρφωση των προγραμματικών τους θέσεων και –κυρίως– την προαναγγελία μιας ιδρυτικής συνέλευσης τον προσεχή Σεπτέμβριο μέσω της οποίας θα ιδρυθεί και τυπικά το νέο κόμμα.

Το πώς θα ονομαστεί το νέο κόμμα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αν και δεν αποκλείεται το «Ωρα Αποφάσεων» να παραμείνει, καθώς οι τρεις πιστεύουν ότι, με το προσωρινό όνομα που έδωσαν εξαρχής στην πρωτοβουλία αυτή, η κίνησή τους έγινε απροσδόκητα γρήγορα γνωστή και αποδεκτή. Αν κάτι ωστόσο έχει αποφασιστεί μεταξύ τους, είναι οι τρεις να συνεχίσουν τις κοινές εμφανίσεις τους σε επαρχιακές πόλεις της χώρας προκειμένου να κάνουν όλο και πιο γνωστό το αίτημά τους για την ανάγκη δημιουργίας ενός πραγματικά νέου πολιτικού φορέα στον χώρο της Kεντροαριστεράς, ο οποίος κατά την άποψή τους πρέπει και μπορεί να αντικαταστήσει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι και τις άλλες κινήσεις του χώρου. Οσο δε για τον αρχηγό αυτού του φορέα, όπως έχει επανειλημμένως γράψει η «Κ», οι τρεις έχουν βρει την προσωρινή λύση της συλλογικής ηγεσίας. Δηλαδή στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γ. Ραγκούσης και ο Γ. Φλωρίδης να συνδιεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών και εκ των υστέρων –δηλαδή αν το κόμμα τους μπει στη Bουλή– να εκλεγεί ο αρχηγός του μέσα από ανοικτές διαδικασίες.

Ο Στ. Θεοδωράκης

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να μοιάζει παράδοξη, αλλά μάλλον είναι η πιο πιθανή μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι διαβουλεύσεις των τελευταίων εβδομάδων ανάμεσα στους τρεις και τον Στ. Θεοδωράκη, στην προσπάθεια των δύο πλευρών να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα συνεργασίας. Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν έχει ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις. Οσοι τον γνωρίζουν ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση τις επόμενες δέκα ημέρες να καταργήσει επί της ουσίας το Ποτάμι εντάσσοντάς το στον νέο φορέα που είναι έτοιμοι πλέον να αναγγείλουν οι τρεις. Από την άλλη πλευρά,  κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και τις προθέσεις των τριών έως τον Σεπτέμβριο, σε περίπτωση που η κίνησή τους δεν έχει την απήχηση που προφανώς αναμένουν στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή