Αποκλείει μέτρα το 2018 το Μαξίμου

Αποκλείει μέτρα το 2018 το Μαξίμου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή χθες από την κυβέρνηση η δημοσίευση των ανανεωμένων στοιχείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι στην Αθήνα υπήρχε προϊδεασμός για το πού θα κυμαίνονται οι νέες εκτιμήσεις του Ταμείου και πως στην κυβέρνηση περίμεναν να διαπιστώσουν εάν η εικόνα που τους είχε μεταφερθεί θα επιβεβαιωνόταν ή εάν, όπως έχει γίνει όχι λίγες φορές στο παρελθόν, θα υπήρχε αιφνιδιασμός και μάλιστα όχι ευχάριστος.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η αναθεώρηση των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του φθινοπώρου του 2016, στη δεδομένη συγκυρία έρχεται να ενισχύσει το «οπλοστάσιο» της Αθήνας όσον αφορά τη διεκδίκηση για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Στην ίδια κατεύθυνση, οι εκτιμήσεις του Ταμείου για το χρέος, που παραμένουν ιδιαίτερα αρνητικές σε σχέση με τη βιωσιμότητά του, θεωρείται ότι διαμορφώνουν θετικό περιβάλλον για το αίτημα λήψης μέτρων για την αναδιάρθρωσή του.

Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να παρατηρήσουν ότι το ΔΝΤ έρχεται να προσαρμόσει τις προβλέψεις του πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Αθήνας, με τις οποίες έχουν συμφωνήσει και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Ειδικότερα, σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, το Ταμείο ανεβάζει την εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 στο 3,3% έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 0,1%. Ο συμφωνημένος στόχος ήταν στο 0,5% και η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται ότι θα ανακοινώσει αύριο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 4%. Για το 2017 το Ταμείο αναγνωρίζει επίσης υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%, μιλώντας στην έκθεσή του για 1,8%. Για το 2018, ωστόσο, αν και το ΔΝΤ αναθεωρεί προς το θετικότερο την εκτίμησή του, εκτιμώντας το πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτύχει η ελληνική οικονομία στο 2% έναντι 1,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του, εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν είναι εφικτός ο στόχος για το Μαξίμου το 3,5%, στον οποίο συμφωνούν η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επιμένουν ότι το Ταμείο θα διαψευστεί και σε αυτή την εκτίμησή του, δεν υπάρχει ζήτημα νέων μέτρων για το 2018, καθώς καλύπτεται και αυτή η χρονιά από τον αυτοματοποιημένο «κόφτη» που είχε συμφωνηθεί πέρυσι τον Μάιο, στη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση.

Το ζήτημα του χρέους

Ενόψει της μετάβασης, σήμερα, στην Ουάσιγκτον, του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου, όπου συζητήθηκαν τα βασικά σημεία των επιδιώξεων της Αθήνας, οι οποίες, στη δεδομένη σύνοδο, επικεντρώνονται στο ζήτημα του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή