Ψήφιση των μέτρων έως 15 Μαΐου

Ψήφιση των μέτρων έως 15 Μαΐου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρονοδιάγραμμα ενός μήνα, από την άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών μέχρι και το Eurogroup της 22ας Μαΐου, θέτει η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να ψηφιστούν τα απαιτούμενα μέτρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε επ’ αυτού ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στις 25 Απριλίου, εν συνεχεία θα γραφούν «το συμπληρωματικό μνημόνιο συνεννόησης, αλλά και το μνημόνιο με το ΔΝΤ», και τα μέτρα αλλά και τα αντίμετρα που θα κληθεί να εγκρίνει η Βουλή θα τεθούν προς ψήφιση κάποια στιγμή στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Το Eurogroup στις 22 Μαΐου θα βάλει, όπως είπε, «την τελική σφραγίδα» στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα ψηφιστούν αφορούν το 2019.

Μάλιστα, η κυβέρνηση καταγγέλλει ως «ανυπόστατα» τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων το 2018, βάσει των πρόσφατων, επί τα χείρω για την ελληνική οικονομία, εκτιμήσεων του ΔΝΤ. Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε χθες επί τούτου ότι το ζήτημα «των διαφορετικών προβλέψεων μεταξύ των θεσμών» έχει λυθεί προ περίπου ενός έτους «με τη θεσμοθέτηση του δημοσιονομικού διορθωτή». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η απόδοση της ελληνικής οικονομίας καθιστά το σενάριο της ενεργοποίησης του διορθωτή ως το πλέον απίθανο». Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι διατυπώσεις που χρησιμοποίησε χθες ο κ. Τζανακόπουλος για τη διευθέτηση του χρέους. Απαντώντας σε ερώτηση για τη διασφάλιση της Ελλάδας ως προς το χρέος, ο κ. Τζανακόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρχει κάποια γραπτή πρόβλεψη. Και παρέπεμψε στην υπόσχεση που έχει δώσει ο Ελληνας πρωθυπουργός για τη διευθέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις αυτές με κάποιο τρόπο θα συμπεριληφθούν στο χρονοδιάγραμμα κινήσεων που θα καταλήξει στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κατά την κυβέρνηση, η ένταξη της Ελλάδας στο QE θα αποτελέσει ορόσημο για τη στροφή προς περισσότερο αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και πολιτικές. Αναφερόμενος στη συζήτηση για το χρέος, ο ίδιος ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε χθες ότι αναζητούνται «ένας τόσο γενικός προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ώστε να μη δημιουργεί πολιτικά προβλήματα στη Γερμανία, και ένας τόσο ειδικός προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων, ώστε να καλύπτει το ΔΝΤ στην προσπάθεια που θα καταβληθεί για να βγει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους».

«Καταστροφολογία»

Ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε, επίσης, σφοδρότατη επίθεση εναντίον της Ν.Δ., κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «καταστροφολογία». Μάλιστα προχώρησε σε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στη Ν.Δ. και «διάφορες παραθρησκευτικές σέχτες που προβλέπουν την καταστροφή του κόσμου αλλά κάθε φορά για το επόμενο έτος». Ο κ. Τζανακόπουλος επανήλθε στις πάγιες κατηγορίες που εκτοξεύει ο ΣΥΡΙΖΑ περί ταύτισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης «με τις πιο ακραίες θέσεις που έχουν διατυπωθεί από πλευράς δανειστών». Μάλιστα, κινούμενος στην κυβερνητική γραμμή που είχε γίνει από νωρίς χθες το πρωί αντιληπτή μέσα από τα πρωτοσέλιδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, ο κ. Τζανακόπουλος ισχυρίστηκε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ και να καταργήσει το κοινωνικό τιμολόγιο της επιχείρησης, «αλλά και τις διευκολύνσεις που παρέχονται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας μέσω των ρυθμίσεων των οφειλών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή