Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις πρώτες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις πρώτες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και στη γενικότερη αρνητική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επικεντρώθηκαν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις πρώτες μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα με τις οποίες ο προϋπολογισμός του 2016 εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 3,9%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια, το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με μέτρα άνω των 5 δισ. μόνο για το 2016, της εκτόξευσης των κατασχέσεων και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και μίας γενικευμένης εσωτερικής στάσης πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα.

«Σε λίγες μέρες, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τις περικοπές των συντάξεων για πάνω από 1.000.000 Έλληνες και τη μείωση του αφορολόγητου, που πλήττει όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη», σημείωσε επιπλέον ο κ. Κικίλιας.

Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία δήλωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 «δεν είναι αποτέλεσμα μιας υγιούς προσπάθειας στην οικονομία, με ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις εργασίας», αλλά «οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξοντωτική υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κι όχι στην καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όταν οι έλεγχοι το 2016 σημείωσαν ιστορικό χαμηλό».

«Στον τομέα αυτό, οι επιδόσεις της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα είναι θλιβερές και έφεραν το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων 9 δισ. ευρώ», προσέθεσε.

Ομοίως, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κάλεσε την κυβέρνηση να μην πανηγυρίζει για το πλεόνασμα του 3,9%, γιατί «έχει πολύ δάκρυ μέσα».

«Ας μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το πλεόνασμα 3,9%. Έχει πολύ δάκρυ μέσα. Πολλούς φόρους και πολλές στερήσεις», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο Twitter.

Αντίστοιχη ήταν και η ανακοίνωση του Ποταμιού, η οποία σημειώνει πως υπάρχουν τέσσερις λόγοι, για τους οποίους η κυβέρνηση θα έπρεπε να ντρέπεται και όχι να πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% σημαίνει υπερφορολόγηση, αύξηση των προκαταβολών φόρου στις επιχειρήσεις, στους αγρότες και στους ελεύθερους επιχειρηματίες, μη αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου και καθυστέρηση επιστροφών ΦΠΑ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή