ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενστάσεις Επιστημονικής Επιτροπής Βουλής για εξωδικαστικό συμβιβασμό

enstaseis-epistimonikis-epitropis-voylis-gia-exodikastiko-symvivasmo-2187098

Ενστάσεις ως προς τον αποκλεισμό των μικρών πιστωτών από τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και προβληματισμό για τη μη υπαγωγή των ελευθέρων επαγγελματιών σε αυτόν διατυπώνει στην έκθεσή της επί του σχετικού νομοσχεδίου η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Στην ίδια έκθεση, εξάλλου, γίνεται λόγος για ευνοϊκότερη μεταχείριση οφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι αυτών που είναι συνεπείς στην εξόφληση των χρεών τους. Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου στην ολομέλεια έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα το πρωί και θα ψηφιστεί το αργότερο αύριο.

Ειδικότερα, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής διατυπώνει προβληματισμό για την εξαίρεση των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα κατά την έννοια του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, χωρίς να έχουν πτωχευτική ιδιότητα, την ώρα που επιτρέπει παρόμοιες ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά μόνο για οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η εξαίρεση των μικρών πιστωτών αποτελεί «κάμψη της ίσης μεταχείρισης των πιστωτών».

Διαφωνία διατυπώνεται επίσης και για το κριτήριο της λειτουργικής κερδοφορίας σε μία τουλάχιστον από τις τρεις τελευταίες χρήσεις. «Δεδομένου ότι οι τρεις τελευταίες χρήσεις αφορούν σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης […] γεννάται προβληματισμός εάν ο απόλυτος χαρακτήρας του κριτηρίου ανταποκρίνεται στον σκοπό της θεσπιζόμενης διαδικασίας», επισημαίνεται στην έκθεση. Κατά την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο θέτει σε δυσμενέστερη θέση τους οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών προς Δημόσιο και είναι συνεπείς στην εξόφλησή τους σε σύγκριση με τους οφειλέτες που θεωρείται ότι η εφαρμογή των ρυθμίσεων καθιστά αδύνατη την αναδιάρθρωση των οφειλών προς τους λοιπούς πιστωτές. Με άλλα λόγια, κάποιος που ρυθμίζει τα χρέη του σε 12 δόσεις και είναι συνεπείς έχει χειρότερη μεταχείριση σε σχέση με κάποιον που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και κρίνεται ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων για να μπορέσει να τις αποπληρώσει.