Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Μαξίμου για το πρωτογενές πλεόνασμα

Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Μαξίμου για το πρωτογενές πλεόνασμα

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η χθεσινή πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την διάρκεια της συνέντευξης του στον Alpha, για την επιστροφή μέρους από το πλεόνασμα στην κοινωνία. Την πρόταση που ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε εμφατικά κατά την διάρκεια της συνέντευξης του, επανέφερε και σήμερα, κοινοποιώντας την με tweet. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ αναρτώντας το συγκρεκριμένo απόσπασμα από την συνέντευξη του έγραψε:

«Ο κ. Τσίπρας αρνείται να επιστρέψει μέρος του πλεονάσματος πίσω στην κοινωνία. Τον καλώ να υιοθετήσει την πρότασή μας τώρα».

Το tweet: 

Απάντηση απο Μαξίμου

Από το Μέγαρο Μαξίμου με ανακοίνωση τους απάντησαν στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται τι σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και τι του 2017» και προσθέτοντας πως «τα 620 εκατ. ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν τα ψήφισε το Δεκέμβριο. Τώρα που δείχνει όψιμη σπουδή για το πλεόνασμα, μπορεί να επανορθώσει, ψηφίζοντας τα 3,6 δισ. ευρώ θετικών μέτρων για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Όλα τα υπόλοιπα είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Τσακαλώτος: «Δεν γνωρίζει βασικά πράγματα

Τα προαναφερθέντα ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου της κόντρας που έχει ξεσπάσει για το εν λόγω θέμα. Τον «χορό» της αντιπαράθεσης άνοιξε ο υπουργός κ. Τσακαλώτος, ο οποίος σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Μητσοτάκηδ δήλωσε: 

«Κάποιος που φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός οφείλει να γνωρίζει, τουλάχιστον, δυο-τρία βασικά πράγματα -μεταξύ των άλλων, βέβαια, και για το πώς λειτουργεί η οικονομία. Διαφορετικά γίνεται πραγματικά επικίνδυνος για τη χώρα του». 

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει στη δήλωση του ότι «στη συνέντευξή του (Alpha TV 3/5/2017) ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι "ο κ. Τσίπρας παρήγαγε […] ένα πράγματι μεγάλο πλεόνασμα. Ρωτώ, λοιπόν: Γιατί σήμερα, όχι το 2019, δεν μπορεί ένα μέρος αυτού του πλεονάσματος να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία;"».

«Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα» λέει ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνοντας:

«1. Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αν δοθεί σήμερα το οποιοδήποτε ποσό εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2017. Άρα, μπορούν αυτές οι δαπάνες να μειώσουν το πλεόνασμα του 2017. Η κυβέρνηση, λοιπόν, έδωσε τα 620 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2016 γιατί το ποσό δεν μπορούσε να δαπανηθεί εντός του 2017. Τότε που μπορούσε η ΝΔ δεν ψήφισε τα μέτρα. Τώρα χειροτερεύει τη θέση της, προτείνοντας δαπάνες που φαίνεται πως δε γνωρίζει που θα καταλογιστούν.

2. Αν σήμερα αντιλήφθηκε το λάθος του, του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία: υπάρχουν τα θετικά μέτρα που μπορεί κάλλιστα να υπερψηφίσει στη Βουλή, και ας καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα υπόλοιπα μέτρα… Από τα θετικά μέτρα μόνο η κοινωνία έχει να ωφεληθεί, κανένας άλλος.

3. Τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν χάνονται ούτε εξαφανίζονται, επειδή δεν μεταφέρονται! Μια υπεραπόδοση μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, αν οφείλεται σε μόνιμους και όχι έκτακτους παράγοντες –, αλλά αυτό θα το μάθουμε προς το τέλος του έτους.

4. Κάθε υπεραπόδοση –και το 2016 είχαμε υπεραπόδοση καθώς το ΔΝΤ αμφισβητούσε την απόδοση των μέτρων και δεν ενσωματώνει (ενν. τα μη παραμετρικά μέτρα) στις εκτιμήσεις του – πρέπει να επιστρέφεται στην κοινωνία με προτεραιότητα στους πιο αδύναμους. Αυτό έκανε η σημερινή κυβέρνηση, στο τέλος του 2016, έχοντας διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει καμιά απειλή στην επίτευξη των στόχων της».

Κικίλιας: «Δεν έχουν ιδέα για το πως λειτουργεί η οικονομία της αγοράς»

Mετά την συγκεκριμένη δήλωση του κ. Τσακαλώτου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση αναφέροντας πως «η  Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται μαθήματα από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα για το πως λειτουργεί η οικονομία της αγοράς και που εκλέχτηκαν με λαϊκίστικες υποσχέσεις παροχών 12 δισ. ευρώ για να πάρουν τελικά μέτρα λιτότητας 12,5 δισ. ευρώ». 

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν 3,9% του Α.Ε.Π. ή 6,937 δισ. ευρώ, συνεπώς, η υπέρβαση έναντι του στόχου του 2016 ήταν τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνει να διατεθεί, το 2017, μικρό αλλά ουσιαστικό μέρος αυτής της υπέρβασης, ίσο με 865.000.000 ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2017, που ανέρχεται σε 1,75% του Α.Ε.Π. ή 3,2 δισ. ευρώ περίπου.

Υποστήριξε πως το υπουργείο Οικονομικών, με τη σημερινή του ανακοίνωση, αμφισβητεί ότι θα επιτύχει το στόχο του 2017, «παρά την υπερφορολόγηση και την στάση πληρωμών που εφαρμόζει, παραδέχεται, επίσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, για το οποίο κατά τα άλλα πανηγυρίζει, είναι προσωρινό, μη επαναλαμβανόμενο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή