ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επισκέψεις σε υπουργεία και επαφές στην Κίνα τα επόμενα βήματα Τσίπρα

Επισκέψεις σε υπουργεία και επαφές στην Κίνα τα επόμενα βήματα Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του περιέγραψε με σαφήνεια τα βήματα που πρόκειται να ακολουθήσει μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς.

Η  εκτενέστατη αναφορά του στην παραγωγική ανασυγκρότηση και η συμβολή των Υπουργείων σε αυτή, αποτυπώνεται με τον κύκλο των επισκέψεων του σε αυτά, αρχής γενομένης από το Υπουργείο Παιδείας, την Τρίτη, με θέμα το σχεδιασμό για τη νέα χρονιά.

Πιθανότατα εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί, πριν το ταξίδι του στην Κίνα, και το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να  μην δοθεί η ευκαιρία στους δανειστές να καθυστερήσουν περαιτέρω τα μέτρα για το χρέος.

Ο πρωθυπουργός εντός της εβδομάδας αναχωρεί για την Κίνα όπου θα έχει σημαντικές επαφές.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ θα δει και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουντιέρες, σε μια περίοδο όπου τα δυτικά Βαλκάνια με αιχμή τα Σκόπια, αντιμετωπίζουν κίνδυνο αποσταθεροποίησης.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον Αντ. Γκουντιέρες και το Κυπριακό, στο οποίο παρατηρείται μια στασιμότητα, επίσης η προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα, δεν αποκλείεται τετ-α-τετ του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ.  Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, το οποίο αναμένεται και τυπικά να κλείσει τη συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ το ζήτημα του  χρέος.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)