ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Handelsblatt: Συμφωνία ΔΝΤ – Σόιμπλε για την Ελλάδα

Handelsblatt: Συμφωνία ΔΝΤ – Σόιμπλε για την Ελλάδα

Για συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές που παρακολουθούν στενά τις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, ωστόσο, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και χρηματοδοτικά μόνο αν το ελληνικό χρέος κριθεί βιώσιμο, προϋπόθεση την οποία άλλωστε έχει επικαλεστεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες.

Ακόμη, όπως τονίζει, η συμφωνία των δύο πλευρών, επιτρέπει και στον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να καθησυχάσει τους Γερμανούς βουλευτές που ήθελαν πάση θυσία τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι κατά το χθεσινό Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ δεν κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή, με το Bloomberg να υποστηρίζει μάλιστα ότι το Ταμείο απέρριψε πρόταση η οποία αφορούσε επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων κατά 15 χρόνια.

Από την πλευρά του, με δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Ecofin σημερα, ο κ. Σόιμπλε είχε χαρακτηρίσει το ΔΝΤ «δύσκολο συνομιλητή», εκφράζοντας, ωστόσο την αισιοδοξία του για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.