Ακαρπες οι συνομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί

Ακαρπες οι συνομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλωματική κινητικότητα για να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο μπορούν να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και να μη χαθεί η προσπάθεια που έγινε μέχρι τώρα ενεργοποιείται έπειτα από τη δήλωση, χθες, του ειδικού σύμβουλος του γ.γ. του Ηνωμένων Εθνών Εσπερ Μπαρθ Εϊντε ότι δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί κοινός τόπος ώστε να συνεχισθεί η διάσκεψη της Γενεύης. Ο κ. Εϊντε ανέφερε ότι ύστερα από διπλωματική διαδικασία στην οποία ενεπλάκη με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν προέκυψε θετικό αποτέλεσμα. «Δυστυχώς, παρά τις σοβαρές προσπάθειες να ξεπεραστούν οι διαφορές τους σχετικά με τους τρόπους για τη διάσκεψη της Γενεύης, οι ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος», δήλωσε. Ακολούθως, ενημέρωσε για τις εξελίξεις τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Θα ενημερώσω τώρα τον γενικό γραμματέα και θα ζητήσω τη συμβουλή του για το πώς θα προχωρήσουμε», προσέθεσε στη δήλωσή του.

Των εξελίξεων αυτών ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Εϊντε και τον προσκάλεσε στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα, οπότε και θα τον δεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για τη διαδικασία και για προσπάθεια να εξαντληθούν όλες οι εναλλακτικές, προκειμένου να δοθεί νέα δυναμική και να αναζητηθούν συγκλίσεις αναφορικά με τη μεθοδολογία για συνάντηση στη Γενεύη, καθώς πάνω σε αυτό το θέμα προέκυψε η απουσία κοινού τόπου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή