Κοτζιάς: Δεν θα γίνει συζήτηση για το όνομα

Κοτζιάς: Δεν θα γίνει συζήτηση για το όνομα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Αθήνα, ιδίως εκείνη με τον ομόλογό του Ν. Κοτζιά, είναι, περίπου, η «φυσική» συνέχεια όσων προηγήθηκαν αμέσως μετά τη δημιουργία κυβέρνησης στη γειτονική χώρα και την προσωρινή μείωση των εντάσεων μέσα στα Σκόπια. Το Βερολίνο αλλά και η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι επιθυμούν ταχεία απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, διότι –όπως φάνηκε και το προηγούμενο διάστημα– η πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα δεν διασφαλίστηκε παρά μόνο μετά την αμερικανική παρέμβαση της τελευταίας στιγμής. Από την πλευρά τής Αθήνας είχε προηγηθεί –παρά την ανθελληνική ρητορική Γκρούεφσκι– μια περίοδος έντονης δραστηριοποίησης προκειμένου να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τα Σκόπια. Aλλωστε, στην Αθήνα ήταν γνωστή η πραγματικά δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η γειτονική χώρα το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει με διάθεση για την επίλυση της χρονίζουσας διαφοράς. Ωστόσο, επισήμαιναν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα προτίθεται να δεχθεί είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία (ΠΓΔΜ). Κάτι τέτοιο, υπογραμμίζουν, θα αφαιρούσε εν συνεχεία κάθε κίνητρο για διευθέτηση της διαφοράς με την Ελλάδα.

Ο κ. Κοτζιάς, έπειτα από τη συνάντηση που είχε χθες με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του Σρνταν Νταρμάνοβιτς, έκανε αναφορά και στις σημερινές επαφές του με τον κ. Ντιμιτρόφ, τονίζοντας ότι τα μηνύματα που έχει λάβει από τα Σκόπια «δείχνουν μια καλή διάθεση, μια πρόθεση να τελειώσουν με τον αλυτρωτισμό». Είπε, ακόμη, ότι «δεν θα υπάρχει πιο ευχαριστημένος και ευτυχής άνθρωπος» από εκείνον αν λυθεί η διαφορά, ευχή την οποία επέκτεινε και για τις διαπραγματεύσεις που ακολουθούν ως προς το Κυπριακό. Επί της ουσίας των σημερινών συζητήσεων, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι πρόκειται «για μια συνάντηση πρώτης γνωριμίας», εκτιμώντας ότι δεν θα συζητηθεί το θέμα της ονομασίας. «Πιθανόν να συζητήσουμε τη μέθοδο με την οποία θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη», ανέφερε επί τούτου ο κ. Κοτζιάς.

Ο κ. Ντιμιτρόφ θα γίνει, επίσης, δεκτός από τον κ. Πρ. Παυλόπουλο, δίχως, ωστόσο, την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων. Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί, επίσης, με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τον γνωρίζει, καθώς επί των ημερών της στο ΥΠΕΞ, ήταν εκ των διαμεσολαβητών της ΠΓΔΜ για το ζήτημα του ονόματος. Ο κ. Ντιμιτρόφ θα συναντηθεί, επίσης, με τον καθ’ ύλην αρμόδιο τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκο.

Εν τω μεταξύ, χθες, ορίστηκαν τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ και πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή και του κ. Κοτζιά, η πρώτη συνεδρίαση. Μέλη του Συμβουλίου ορίστηκαν οι ομότιμοι καθηγητές Χρ. Ροζάκης, Αντ. Μπρεδήμας, Παρούλα Νάσκου-Περράκη, οι καθηγητές Φ. Παζαρτζή και Χ. Παμπούκης και οι αναπληρωτές καθηγητές Π. Λιάκουρας και Αντ. Τζανακόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή