Νέο αφήγημα οι επενδύσεις

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αφήγημα της επιτυχίας στο πρόσφατο Eurogroup ξεδίπλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας προς τους υπουργούς του και εξηγώντας στο υπουργικό συμβούλιο γιατί η κυβέρνηση δικαιώθηκε απολύτως από τη διαπραγματευτική στρατηγική της.

Βεβαίως, η δικαίωση αυτή συνοδεύεται από αναπροσαρμογή των επιδιώξεων, με τον κ. Τσίπρα να καθιστά σαφές χθες προς τους υπουργούς του ότι η έξοδος στις αγορές, που μέχρι πρότινος είχε τεθεί στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων από τους εταίρους, «δεν είναι ο κύριος στόχος μας». Ως κυβερνητική προτεραιότητα τίθεται, πλέον, και με πρωθυπουργική βούλα, η προσέλκυση επενδύσεων, καθώς η κυβερνητική ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι η έξοδος στις αγορές, προκειμένου να διαμορφώσει σταθερούς όρους για τη χρηματοδότηση των αναγκών της ελληνικής οικονομίας αποκλειστικά από αυτές, συναρτάται απολύτως από τη διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ετσι, ο κ. Τσίπρας επαναπροσδιόρισε τον κύριο στόχο της κυβέρνησης, ορίζοντας ως τέτοιο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, «να δώσουμε μία προοπτική δυναμικής επανεκκίνησης και δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας», όπως είπε. Και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαμόρφωση «ενός περιβάλλοντος ιδιαίτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος», όπως το περιέγραψε, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, το οποίο σημαίνει «ρευστότητα, ζεστό χρήμα που εισρέει στην αγορά και στην πραγματική οικονομία». Ετσι, ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησής του να κινηθούν με τρόπο τέτοιο ώστε «με τις αναγκαίες συνέργειες και τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των υπουργείων να υποστηρίξουμε και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την εκκίνηση ήδη ώριμων επενδυτικών σχεδίων, χωρίς κωλυσιεργίες και χωρίς άσκοπες γραφειοκρατικές υπερβολές». Προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα πιο πέρα ζητώντας «το προσωπικό ενδιαφέρον του κάθε υπουργού, ώστε οι φάκελοι που βρίσκονται στα συρτάρια, εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, να ξεκολλήσουν», ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι «πρέπει να συγκρουστούμε όχι μόνο με τα μικροσυμφέροντα, αλλά και με τον φόβο απέναντι στην ευθύνη που πολλές φορές κυριαρχεί στον δημόσιο τομέα και τις δημόσιες υπηρεσίες».

Αναπτυξιακά συνέδρια

Σε σχέση με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στη διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων σε καθεμιά από τις ισάριθμες Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου, σε συνεργασία και με τους τοπικούς φορείς, να καθοριστούν οι βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της κάθε περιοχής. Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας, χωρίς να παραλείψει να μιλήσει και για το θέμα που έχει προκύψει με τους συμβασιούχους, λέγοντας ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί η βέλτιστη λύση. Σε συνέχεια, προφανώς, με την κόντρα που ξέσπασε την Τρίτη, μετά την αναφορά της κ. Φώφης Γεννηματά στη «θηλιά» που ο πρωθυπουργός πέρασε στη χώρα, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να μιλήσει για επιτυχημένες επιδόσεις της κυβέρνησης στην προσπάθεια πάταξης της ανεργίας, για να προσθέσει ότι ασφαλώς δεν έχει καλυφθεί όλο το χαμένο έδαφος, αλλά «αποτελεί θράσος από ορισμένους να μας κουνάνε και το δάχτυλο».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει διάστημα καλοκαιρινών διακοπών και ότι η Βουλή θα κλείσει μόνο για λίγες ημέρες ώστε να προχωρήσουν οι κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, εκ των οποίων αναφέρθηκε στα νομοσχέδια για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και σε αυτό για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Εν κατακλείδει, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς του να ανεβάσουν ταχύτητα, υποσχόμενος ορίζοντα όχι μόνο δύο ετών διακυβέρνησης, αλλά και άλλων τεσσάρων ετών μετά τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Αναφορικά με το αρνητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για την κυβέρνηση, όπως αποτυπώνεται και στις μετρήσεις, το απέδωσε όχι στα πεπραγμένα της, αλλά στο αρνητικό επικοινωνιακό περιβάλλον.

Στις 3 Ιουλίου η προ ημερησίας στη Βουλή

Για τη Δευτέρα 3 Ιουλίου ορίστηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup, τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους. Πρόκειται για τη συζήτηση που ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου, όπως ο ίδιος είπε προχθές στη συνάντησή του με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, να μάθει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια για το περιεχόμενο της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση. Οπως έγινε γνωστό, η συζήτηση στη Βουλή θα αρχίσει στις 11 π.μ.

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα και αύριο πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Το πρόγραμμά του χθες το απόγευμα περιελάμβανε χαιρετισμό στην εκδήλωση «Το απόν σενάριο – Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους».

Σήμερα ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει, όπως έχει καθιερωθεί πλέον, στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, δύο ημέρες μετά τον επεισοδιακό διάλογο που είχαν οι δυο τους στο πλαίσιο του κύκλου συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή