ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Prorata: Διευρύνει η Νέα Δημοκρατία τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Prorata: Διευρύνει η Νέα Δημοκρατία τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δυσπιστούν οι πολίτες, απέναντι στο βασικό αφήγημα της κυβέρνησης, που είναι η έξοδος από το μνημόνιο και η γενγική επικοινωνιακή πολιτικη της που επιθυμεί να αποδώσει θετικό πρόσημο στη συμφωνία του Eurogroup.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών, οι πολίτες βλέπουν μόνο τα επώδυνα μέτρα και αμφιβάλλουν για την προοπτική εξόδου από τα Μνημόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα, στους πολίτες μέτρησαν πιο πολύ τα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή για μείωση του αφορολόγητου και περικοπή των συντάξεων, κι όχι η επιτυχία του κλεισίματος της αξιολόγησης. Το 55% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τη συμφωνία κακή ή μάλλον κακή, έναντι του 30% που τη θεωρεί καλή ή μάλλον καλή.

Στην έρευνα της Prorata και στο ερώτημα πόσο πιθανόν (άνω του 50%) είναι να ψηφίσουν κάποιο κόμμα, η ψαλίδα ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κερδίζει έξι μονάδες από τον Μάιο και να φτάνει στο 36%, ενώ η Κουμουνδούρου μένει στάσιμη στο 20%.

Προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη «κοιτάει» το 14% των ερωτηθέντων (από 11% τον Μάιο), προς το ΚΚΕ πάει το 13% (από 9%) 

Πιθανόν να ψηφίσουν το Ποτάμι δηλώνει το 9%, όσοι και τη Χρυσή Αυγή μένει στάσιμη επίσης στο 9%, ενώ στα ίδια επίπεδα με τον Μάιο παραμένει και η Ένωση Κεντρώων, που βρίσκεται στο 8%.

Η Λαϊκή Ενότητα ανεβαίνει στο 4% από το 2% του Μαΐου. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αντίθετα πέφτουν στο 2%, από 5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Τα ποσοστά αυτά, προφανώς, δεν συνιστούν πρόθεση ψήφου ή εκτίμηση εκλογικής επιρροής αλλά μόνον αποτύπωση της διάθεσης των ερωτηθέντων έναντι των κομμάτων. Γι αυτό, άλλωστε, και αθροιζόμενα τα ποσοστά δεν δίνουν 100% αλλά μεγαλύτερο ποσοστό. 

Η έρευνα διεξήχθη στις 19 και 20 του Ιουνίου, δηλαδή το διήμερο μετά το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης.