ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Αβραμόπουλος: «Βασική μου προτεραιότητα η μάχη κατά των ναρκωτικών»

Δ. Αβραμόπουλος: «Βασική μου προτεραιότητα η μάχη κατά των ναρκωτικών»

Ανησυχητικά χαρακτηρίζει τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά για το 2017 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι θάνατοι από υπερβολική δόση αυξάνονται, ενώ αυξάνεται και η διάθεση νέων επικίνδυνων ουσιών, ελάχιστες ποσότητες από τις οποίες αρκούν για να παραχθούν χιλιάδες ισχυρές δόσεις.

Μιλώντας στο συνέδριο για  «συμβολή της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης στην πρόληψη χρήσης ναρκωτικών» που πραγματοποιείται στην Αθήνα,  ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας επεσήμανε πως σύμφωνα με στοιχεία της Europol, ο τζίρος της ευρωπαϊκής αγοράς ναρκωτικών μπορεί να ξεπερνάει το δυσθεώρητο ποσό των 24 δις ευρώ ετησίως, χρήματα , που, όπως είπε, καταλήγουν στις… τσέπες αδίστακτων συμμοριών, που εκμεταλλεύονται τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες για να προωθούν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως αυτός είναι να υποστηρίζει και να συμπληρώνει τις δράσεις των Κρατών Μελών, σε όλο το φάσμα των πολιτικών τους κατά των ναρκωτικών έχοντας ως στόχος την προστασία της υγείας των πολιτών και, ταυτόχρονα, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. «Παρά το ιδιαίτερα βαρύ φορτίο υποχρεώσεων και ευθυνών μου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης και των απειλών για την ασφάλειά μας, η μάχη κατά των ναρκωτικών αποτελεί βασική μου προτεραιότητα» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας πως η Ευρώπη έχει, και οφείλει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο, το κοινωνικό της πρόσωπο. Γιατί Ευρώπη χωρίς κοινωνικό πρόσωπο δεν είναι Ευρώπη.

Ο Έλληνας Επίτροπος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του  για το γεγονός ότι τα δυόμιση τελευταία χρόνια έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών, όχι μόνο εντός της Ένωσης, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως είπε υπάρχει μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Στρατηγική κατά των Ναρκωτικών. «Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο υιοθέτησε το νέο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών για την περίοδο 2017-2020 που βασίζεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην πρόταση που παρουσίασα προς τα Κράτη Μέλη. Πρόκειται για ένα ανανεωμένο σχέδιο που χτίζει πάνω σε υφιστάμενες δράσεις και εντοπίζει νέους τομείς παρέμβασης. Εστιάζουμε, μεταξύ άλλων, στην πρόληψη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις νεαρότερες ηλικίες, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών και του Διαδικτύου» δήλωσε  ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας πως εισάγονται όμως και νέες, πρωτοποριακές δράσεις για να διερευνηθούν οι  πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ των κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, των δικτύων διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε και  στη συμφωνία με το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, μετά από αρκετά χρόνια διαπραγματεύσεων, σε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Επεσήμανε μάλιστα πως σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν,  κάθε εβδομάδα εντοπίζεται μια νέα ψυχοδραστική ναρκωτική ουσία! «Πλέον, θα είμαστε σε θέση, να κινούμαστε με ταχύτερους ρυθμούς και πιο αποτελεσματικά, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για την καταπολέμηση των επικίνδυνων αυτών ουσιών.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνουμε κατά των ναρκωτικών μαζί με τους εταίρους μας σε όλον τον κόσμο. Γι' αυτό, τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ όσο και των διμερών επαφών μας με ισχυρούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ, έχουμε δεσμευθεί να εντείνουμε τη συνεργασία μας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αδίστακτων δικτύων διακίνησης ναρκωτικών» είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Επίτροπος τόνισε πως λόγω της γεωγραφικής της τοποθεσίας, κατέχει ιδιαίτερη θέση στον παγκόσμιο χάρτη των διεθνών κυκλωμάτων διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών που έχουν προέλευση από χώρες της Ασίας και της Νότιας Αμερικής, για αυτό και όπως είπε,  η συνεργασία των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών, κάτω από τον συντονιστικό ρόλο της Europol, έχει καθοριστική σημασία. Επεσήμανε μάλιστα την ανάγκη να υπάρχει κοινή και συντονισμένη δράση προσθέτοντας πως εκτός όμως από την καταστολή, ειδικά στην περίπτωση των ναρκωτικών, μεγαλύτερη σημασία έχει η πρόληψη. «Τα ναρκωτικά δεν κάνουν κοινωνικές ή ταξικές διακρίσεις.

Στοχεύουν, συνήθως, σε ευάλωτα άτομα και σε νεαρές ηλικίες. απάντηση μας δεν μπορεί να είναι η κοινωνική απομόνωση και η αδιαφορία. Η στήριξη προς τα άτομα που δοκιμάζονται από τα ναρκωτικά δεν μπορεί να αποτελεί "πολυτέλεια" για τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας. Είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη τη συμπαράσταση, τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας» είπε, προσθέτοντας πως αποτελεί συλλογικό καθήκον και υποχρέωσή των κοινωνιών,  ιδιαίτερα προς τη νέα γενιά, να μην αφήσουν  τους ανθρώπους αυτούς στο περιθώριο της ζωής. «Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να δώσουμε στους συνανθρώπους μας μια ακόμα ευκαιρία να σηκωθούν και να σταθούν στα πόδια τους.  Και ο ρόλος όλων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της  Πολιτείας και της Εκκλησίας, των δημοσιών αρχών και των κοινωνικών φορέων, των εκπαιδευτικών και των κοινωνικών λειτουργών, της οικογενείας, των φίλων, είναι καθοριστικός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ προσωπικά, βρισκόμαστε στο πλευρό των κρατών μελών, στο πλευρό της Ελλάδας, στις κοινές μας προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε το ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό πρόβλημα» κατέληξε στην ομιλία του ο Επίτροπος.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)