ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν αποκλείει πρόωρες κάλπες η κ. Φ. Γεννηματά

den-apokleiei-proores-kalpes-i-k-f-gennimata-2197570

Ισχυρή την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εντός του φθινοπώρου θεωρεί, με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Φώφη Γεννηματά. «Από το φθινόπωρο και μετά μπορεί να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση που είναι απομονωμένη και πολιτικά αλλά κυρίως κοινωνικά», δήλωσε (STAR). Και αφού εκτίμησε ότι η διατήρηση της κυβέρνησης στην εξουσία υπό αυτές τις συνθήκες είναι μια πολύ δύσκολη ισορροπία, τόνισε ότι «είναι φανερό πια ότι η λύση στη χώρα περνάει μέσα από τις εκλογές».

Η κ. Γεννηματά επανέλαβε τη σταθερή θέση της ότι η απάντηση στα προβλήματα της χώρας περνάει μέσα από τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου για τον τόπο. Ως προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, ωστόσο, έθεσε την ειλικρίνεια και την αυτοκριτική. «Εχουμε κάνει αυτοκριτική που έφτασε κάποια στιγμή στο σημείο του αυτομαστιγώματος. Ομως, καμία άλλη πολιτική δύναμη, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Ν.Δ. δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους γι’ αυτά που συμβαίνουν όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο», υπογράμμισε. Ειδικά για την παρούσα κυβέρνηση είπε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια υπάρχουν ευθύνες που βαραίνουν αποκλειστικά αυτή.

Ενόψει και του συνεδρίου της ΔΗΣΥ, που αρχίζει αύριο, η κ. Γεννηματά έσπευσε να τονίσει ότι «εμείς βάζουμε το πλαίσιο, μιλάμε για προγραμματική συμφωνία, για ευρύτατη δυνατή συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, κοινοβουλευτικής στήριξης, λαϊκής στήριξης». Και επισήμανε την ανάγκη αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών. «Να μειωθούν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχυθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τη συνεννόηση. Το τι θα γίνει έπειτα από αυτές τις εκλογές δεν μπορούμε να το πούμε τώρα και να το σχεδιάσουμε επί χάρτου», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού και κανείς δεν μπορεί να προσβάλει τον ελληνικό λαό λέγοντας προκαταβολικά, πριν ακούσει τη φωνή του, τι θα πράξει την επόμενη μέρα».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές από αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι τα ερωτήματα αυτά «δεν αφορούν εμάς που με τη στάση μας έχουμε δείξει ότι είμαστε ένα πατριωτικό κόμμα», αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., που, όπως πρόσθεσε, «είναι αυτοί που δίχασαν των ελληνικό λαό». Και συνέχισε αναφέροντας ότι «εμείς θα έχουμε το πρόγραμμά μας ως βάση για ευρύτατη προγραμματική συμφωνία και θα είμαστε εκεί με το πρόγραμμα πάνω στο τραπέζι», καθώς και ότι «εμείς θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης. Και θα είμαστε μέρος της λύσης. Είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε αυτό τον ρόλο. Είναι η ευθύνη μας απέναντι στον τόπο».