Εντονες διεργασίες ενεργοποίησε το συνέδριο ΔΗΣΥ

Εντονες διεργασίες ενεργοποίησε το συνέδριο ΔΗΣΥ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτή σε βελτιώσεις της πρότασής της εμφανίζεται η Φώφη Γεννηματά, επιδιώκοντας να πείσει το Ποτάμι και δευτερευόντως την Ωρα Αποφάσεων να ανταποκριθούν στο κάλεσμά της και να μετέχουν στον νέο πολιτικό φορέα που δεσμεύθηκε να δημιουργηθεί μέχρι τα τέλη του 2017. Αυτό διεφάνη τόσο από την καταληκτική της ομιλία στο συνέδριο της ΔΗΣΥ, όσο και από τις εξηγήσεις συνεργατών της. «Αν τα κόμματα αποδεχθούν το χρονοδιάγραμμα της πρότασής μας (εκλογή αρχηγού τον Οκτώβριο, ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα τον Δεκέμβριο), όλα τα άλλα είναι ανοικτά στη συζήτηση», έλεγαν στη Χαρ. Τρικούπη, φωτογραφίζοντας τον Στ. Θεοδωράκη.

Στο Ποτάμι, ωστόσο, όχι μόνον δεν βιάζονται να απαντήσουν, αλλά θέτουν από προχθές σειρά ερωτημάτων που τους γέννησε το συνέδριο της ΔΗΣΥ. Το πρώτο αφορά καθευτόν τον νέο φορέα, καθώς στη Σεβαστουπόλεως παρατήρησαν ότι στις σχετικές αναφορές της η κ. Γεννηματά μίλησε και πάλι για Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Ας καταλάβουν επιτέλους στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο εκατομμύριο το Ποτάμι να αποδεχθεί ποτέ την ένταξή του σε ένα άλλο κόμμα», έλεγαν συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη και ως μία ακόμη ένδειξη των πραγματικών προθέσεων της κ. Γεννηματά επικαλούνταν το νέο σύμβολο με τα πέντε πρόσωπα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο παραπέμποντας στις υφιστάμενες συνιστώσες της ΔΗΣΥ.

«Εξυπακούεται ότι αν ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, όπως το Ποτάμι, αποδεχθεί να μετάσχει στον νέο φορέα, και το όνομα και το σύμβολο μπορούν να αλλάξουν» απαντούσαν χθες συνεργάτες της κ. Γεννηματά, υπενθυμίζοντας ότι την πλήρη ευθύνη για τη διαδικασία που θα οδηγήσει στην εκλογή αρχηγού θα έχει μια νέα ανεξάρτητη επιτροπή υπό τον Νίκο Αλιβιζάτο. Αφηναν έτσι να εννοηθεί ότι αν ο κ. Θεοδωράκης αποφασίσει τελικά να αντιπαρατεθεί τον Οκτώβριο με την κ. Γεννηματά, θα δημιουργηθεί εκ των πραγμάτων ένας πραγματικά νέος φορέας, ενώ στην αντίθετη περίπτωση (αν δηλαδή δεχθεί π.χ. την πρόσκληση Γεννηματά η Ωρα Αποφάσεων) το νέο σχήμα θα αποτελεί στην ουσία μια μετεξέλιξη της ΔΗΣΥ.

Ας σημειωθεί παρεμπιπτόντως ότι αντίπαλος της κ. Γεννηματά στην εκλογή του Οκτωβρίου θα είναι πιθανότατα ο επιστρέψας στη ΔΗΣΥ Γ. Ραγκούσης, προσβλέποντας να εκφράσει εκείνος μια μεταρρυθμιστική αντιπρόταση απέναντι στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, τόσο η κ. Αννα Διαμαντοπούλου όσο και ο κ. Γ. Φλωρίδης εξακολουθούν να έχουν σοβαρότατες επιφυλάξεις για την πρόταση Γεννηματά, επισημαίνοντας την απουσία σαφούς πολιτικού της στίγματος στο συνέδριο και υπονοώντας έτσι ότι επιθυμεί να παραμείνει στην ηγεσία της ΔΗΣΥ χωρίς να έχει κανένα συγκροτημένο σχέδιο για τη χώρα. Η Ωρα Αποφάσεων, ωστόσο, δεν θα ανακοινώσει τις τελικές της αποφάσεις μέχρι να δει πώς θα λειτουργήσει η επιτροπή Αλιβιζάτου.

Εσωκομματικά

Σε κάθε περίπτωση, πολλά μένουν να αποσαφηνιστούν και εντός της ΔΗΣΥ. Οχι μόνον γιατί ακόμη και σε εύλογης σημασίας ζητήματα, όπως π.χ. για το αν θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ μετά τον Οκτώβριο, ακούστηκαν στο συνέδριο εντελώς διαφορετικές απόψεις. Το μείζον πρόβλημα της ΔΗΣΥ είναι η πολιτική της καθαρότητα. Κάτι που φάνηκε ακόμη και από το «μπροστά Αριστερά» που προέκυψε ξαφνικά ως κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου, ενώ π.χ. ο κ. Βενιζέλος είχε αναδείξει νωρίτερα ως μονόδρομο για τη χώρα την ανάγκη να αποκηρυχθεί πλήρως ο αριστερός λαϊκισμός και να μετεξελιχθεί η ΔΗΣΥ σε έναν πραγματικά νέο προοδευτικό φορέα του Κέντρου, όπως είχε αποφασίσει άλλωστε και το προηγούμενο συνέδριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή