ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοφοκλέους: Δεν κάνουμε ούτε μνημόσυνα ούτε κηδεία του Κυπριακού

anastasiadisperpataei

«Σήμερα δεν κάνουμε μνημόσυνο του Κυπριακού» ανέφερε σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη Μιχάλης Σοφοκλέους. Ο ίδιος επεσήμανε πως πέραν των αρκετών αρνητικών, έχουν γίνει σημαντικά πράγματα κατά τη διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα καθώς έχει μπει κάτω η φιλοσοφία του φυσιολογικού κράτους, ενώ στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προνοείται το φυσιολογικό κράτος. Όπως επεσήμανε με τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη έχει καταφέρει να φέρει την Τουρκία προ των ευθυνών της αποκαλύπτοντας τις επιδιώξεις της.

Ο κ. Σοφοκλέους απέφυγε να τοποθετηθεί για το τι διαμείφθηκε κατά το μακρύ δείπνο της Πέμπτης, σημειώνοντας πως είναι καλύτερο να επιστρέψει ο Πρόεδρος και να ενημερώσει αλλά υπογράμμισε ότι έχει δοθεί μία τεράστια μάχη από την πλευρά μας. «Η μεγαλύτερη κατάκτηση είναι η έννοια του φυσιολογικού κράτους για όλους τους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σοφοκλέους. «Να είμαστε όλοι πολύ ψύχραιμοι, δεν κάνουμε ούτε μνημόσυνα ούτε κηδεία του Κυπριακού», εξήγησε ο κ. Σοφοκλέους επισημαίνοντας πως με την κάθοδο του Προέδρου Αναστασιάδη θα γίνει μια νέα συζήτηση για το Κυπριακό.

Ο κ. Σοφοκλέους δεν παρέλειψε να θέσει και τους προβληματισμούς του από το χθεσινό δείπνο που διήρκησε ως τα ξημερώματα. Όπως επεσήμανε διαψεύστηκε το σενάριο και η εκτίμηση πως η Τουρκία ήταν έτοιμη. «Αυτό που έλεγε ο Τσαβούσογλου ότι θα είμαστε ευέλικτοι έχει διαψευστεί από την πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Έγειρε παράλληλα τον προβληματισμό ότι ίσως να μην ήταν η κατάλληλη χρονική συγκυρία για τη διάσκεψη, χωρίς ωστόσο να επιρρίψει ευθύνες στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε ο,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο κ. Σοφοκλέους επεσήμανε πως θα γίνει μία νέα συζήτηση για το κυπριακό. Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο θα μπει ένα πλάνο β’ ο κ. Σοφοκλέους επεσήμανε πως για την ε/κ πλευρά σχέδιο, δεν είναι η διχοτόμηση. «Σχέδιό μας είναι η λύση του Κυπριακού με ειρηνικά μέσα. Δεν είναι το τέλος του δρόμου το χθεσινό αλλά ένα τεράστιο ορόσημο, διότι πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα καθίσαμε απέναντι από την Τουρκία και την εκθέσαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.