Βελκουλέσκου: Επωφελής υπό προϋποθέσεις η έξοδος στις αγορές

Βελκουλέσκου: Επωφελής υπό προϋποθέσεις η έξοδος στις αγορές

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη υπενθυμίζει η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, σε συνέντευξή της.

Η κ. Βελκουλέσκου, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη «φουλ ατζέντα μπροστά της» και επισημαίνει πως οποιαδήποτε επιπλέον χρηματοδότηση θα πρέπει να εξομαλύνει τις αποπληρωμές χρέους για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος.

Ακόμη, εκτιμά  ότι σημαντικό εμπόδιο σε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα αποτελούν οι φόροι και προτείνει τη  διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις με στόχο την αποκλιμάκωση της φορολόγησης. Θέτει επίσης ως απαραίτητη προϋπόθεση τη μείωση του στόχου τον οποίο «η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της» συμφώνησαν για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022.

Σχετικά με τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση ενόψει της γ’ αξιολόγησης του προγράμματος η κ.Βελκουλέσκου υπενθυμίζει ότι πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση στο ζήτημα των συμβασιούχων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των μη εξυπηρετούμενων δανείων,κ.α. και χτυπά «καμπανάκι» στην κυβέρνηση για το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα, που είναι «σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ζώνης του Ευρώ».

Τέλος, σχετικά με το χρέος, η κ. Βελκουλέσκου διευκρινίζει ότι το πρόβλημα αφορά τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ουσιαστικά προκύπτει όταν η Ελλάδα θα σταματήσει να δανείζεται με τα ευνοϊκά επιτόκια του ESM και θα χρηματοδοτείται με τα υψηλότερα επιτόκια των αγορών ενώ σημειώνει ότι το QE δεν είναι ουσιώδες για τη βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή