Παραβίαση του Κανονισμού λόγω «φόρτου εργασίας»

Παραβίαση του Κανονισμού λόγω «φόρτου εργασίας»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αιτιολογία «φόρτος εργασίας», πέντε κυβερνητικά στελέχη αρνήθηκαν να προσέλθουν χθες στην Ολομέλεια προκειμένου να ανταποκριθούν στην υποχρέωση της συμμετοχής στη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, με αποτέλεσμα πολλές ερωτήσεις της αντιπολίτευσης να μείνουν εκ νέου αναπάντητες: η χρήση της εν λόγω δικαιολογίας, η οποία πολλάκις έχει χαρακτηριστεί απαράδεκτη και προσβλητική για το Κοινοβούλιο, προκαλώντας πολλές φορές αντιδράσεις στην εθνική αντιπροσωπεία, πλέον συνιστά και ευθεία παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής. Ως γνωστόν, προσφάτως ψηφίστηκε από την Ολομέλεια ειδική διάταξη, η οποία προβλέπει για ποιους ακριβώς λόγους είναι επιτρεπτό-ανεκτό να μην προσέρχονται τα κυβερνητικά στελέχη στην Ολομέλεια για να απαντούν σε ερωτήσεις βουλευτών.

Τους τελευταίους μήνες η μαζική αποχή υπουργών από τη συγκεκριμένη διαδικασία, σχεδόν παγίως με την επίκληση του «φόρτου εργασίας», προσέλαβε επιδημικές διαστάσεις. Επειτα από «ατέλειωτες» συζητήσεις και συνεδριάσεις είτε της διάσκεψης των προέδρων είτε της Επιτροπής Κανονισμού, αποφασίστηκε να αλλάξει ο Κανονισμός –όπως και τελικώς έγινε στα τέλη Ιουνίου–, αν και όχι όσο δραστικά πολλοί θα ανέμεναν, ώστε το φαινόμενο να περιοριστεί. Η νέα διάταξη –άρθρο 19 υπό τον τίτλο «Κώλυμα υπουργού κατά τη διαδικασία συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων»–, όπως ψηφίστηκε (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 92/Α/26-6-2017), προβλέπει: «Ως κώλυμα υπουργού νοείται η κυβερνητική αποστολή του στο εξωτερικό ή το εσωτερικό, όπως και η συμμετοχή του σε συνεδριάσεις συλλογικών κυβερνητικών οργάνων και σε συνεδριάσεις με εκπροσώπους ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών στο εσωτερικό ή το εξωτερικό».

Χωρίς επισήμως να αναγγελθεί η ύπαρξη τέτοιας υποχρέωσης, απόντες δηλώθηκαν χθες οι υπουργοί Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, Υγείας Ανδ. Ξανθός, Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης και η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου. Ο κ. Ξανθός επικαλέστηκε ως αιτία κωλύματος την «άσκηση κοινοβουλευτικών καθηκόντων», με καμία επίσημη παράλληλη διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη κατά την ώρα της συζήτησης των ερωτήσεων. Οι υπόλοιποι επικαλέστηκαν απλώς –σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρείου– «φόρτο εργασίας». Αίσθηση προκάλεσε ιδιαίτερα η εκ μέρους του υπουργού Παιδείας επίκληση της προαναφερθείσας «αιτιολογίας», δεδομένου ότι συζήτηση νομοσχεδίου της αρμοδιότητάς του ήταν προγραμματισμένη για μόλις δύο ώρες μετά τις επίκαιρες ερωτήσεις, στην ίδια αίθουσα.

Υπενθυμίζεται ότι η παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής συνεπάγεται ορισμένες κυρώσεις, οι οποίες πάντως σχεδόν ουδέποτε ενεργοποιούνται, ειδικά εάν αφορούν υπουργούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή