Παιδεία: Σύγκρουση δύο διαφορετικών αντιλήψεων

Παιδεία: Σύγκρουση δύο διαφορετικών αντιλήψεων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα πόλωσης, με τους κ. Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη να διασταυρώνουν εφ’ όλης της ύλης τα ξίφη τους, ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση. Η ψήφισή του, πάντως, ολοκληρώνεται σήμερα, καθώς η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Ν.Δ. αποφασίστηκε να διεξαχθεί στη σημερινή συνεδρίαση – αντικείμενο της οποίας είναι νομοθέτημα του υπουργείου Υγείας.

Από την εξέλιξη της θυελλώδους χθεσινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβαν τον λόγο πολιτικοί αρχηγοί, διαφάνηκε για πολλοστή φορά το βαθύ χάσμα που χωρίζει το πολιτικό σύστημα επί κρίσιμων ζητημάτων, όπως είναι η εκπαίδευση, καθώς και επί μείζονος σημασίας άλλων θεμάτων της συγκυρίας, με τις εξελίξεις στην οικονομία, στη σκιά των αποκαλύψεων Βαρουφάκη και την κατάσταση στο Κοινοβούλιο –υπό το βάρος των φαινομένων κακής νομοθέτησης και της πρόσφατης εισβολής του «Ρουβίκωνα» στο προαύλιο του Κοινοβουλίου–, να βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

«Μαζί σας η χώρα δεν έχει μέλλον. Θα γκρεμίσουμε τα τείχη που προσπαθείτε να χτίσετε», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Υπό το πρίσμα αυτό, μίλησε για την «πολιτική παρακμή της συμπολίτευσης» και για «σταθερή ροπή της κυβέρνησης στον αυταρχισμό».

Ο πρωθυπουργός στις απαντήσεις του προσέδωσε εκ νέου τόνους προσωπικών αιχμών κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδεικτικό είναι ότι μίλησε για «νεύρα» του προέδρου της Ν.Δ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έστρεψε τα πυρά του και κατά του προέδρου της Βουλής για όσα αρνητικά συμβαίνουν την τελευταία περίοδο στο Κοινοβούλιο, επέκρινε σφοδρότατα την κυβέρνηση για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ και δεσμεύθηκε πως η επόμενη κυβέρνησή του θα τον καταργήσει αμέσως. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για ακραία νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις.

Σε βάθος διερεύνηση

Οταν η συζήτηση άγγιξε το κεφάλαιο των αποκαλύψεων του κ. Γ. Βαρουφάκη αναφορικά με τα κυβερνητικά σχέδια της πρώτης περιόδου του 2015, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε πως η περίοδος εκείνη θα διερευνηθεί σε βάθος επειδή ο λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια για όσα συνέβησαν τότε και έχουν αρνητικές επιπτώσεις έως σήμερα. Ο κ. Αλ. Τσίπρας από την πλευρά του κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για την επιμονή του στο θέμα: «Αντί να καταθέτετε κάθε δεκαπέντε μέρες πρόταση για εξεταστική επιτροπή, ασχοληθείτε με τα πραγματικά προβλήματα. Οσους Μαδούρο και να ανακαλύψετε, όσο κι αν κάνετε τον κ. Βαρουφάκη βασικό σας σύμμαχο στην πολιτική σας, δεν θα καταφέρετε να πείσετε τον ελληνικό λαό», είπε. Τέλος, όσον αφορά ένα από τα θέματα που προκάλεσαν μεγάλες εντάσεις στη Βουλή, το σχετικό με το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβαν τον λόγο τάχθηκαν υπέρ της διατήρησής του. Στο πλαίσιο αυτό, αίσθηση προκάλεσε η σχετική τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών που επίσης τάχθηκε υπέρ καταλήψεων, ακόμα και αν αυτές γίνονται «με λάθος μεθόδους». Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος: «Εγώ έχω πάρει μέρος σε πολλές καταλήψεις. Επιπλέον, θεωρώ ότι πολλές καταλήψεις είναι λάθος. Ομως, αν κάποιος κάνει μια κατάληψη, με την οποία εγώ δεν συμφωνώ, δεν σημαίνει ότι είναι και λάθος, ότι δεν μπορώ να συζητήσω ακόμα κι αν είναι λάθος αυτή η κατάληψη και με τους λάθος στόχους και με τις λάθος μεθόδους. Ομως, είναι μια κατάληψη για κάποιο λόγο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή