Το Κυπριακό μετά το «ναυάγιο»

Το Κυπριακό μετά το «ναυάγιο»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές εξελίξεις που αφορούν το μέλλον του Κυπριακού λαμβάνουν χώρα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, λίγο μετά το ναυάγιο του Κραν-Μοντανά. Η τουρκοκυπριακή πλευρά στρέφει την προσοχή της στην επόμενη μέρα του ναυαγίου. Οπως έχει ήδη ενημερώσει τους αναγνώστες της η «Κ», η τουρκοκυπριακή πλευρά, σε στενή συνεργασία με την Αγκυρα, δρομολογεί σημαντικές πρωτοβουλίες στο πεδίο του Κυπριακού.

Η έναρξη της συζήτησης για την επόμενη ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκει τον Μουσταφά Ακιντζί να προβληματίζεται για το μέλλον της ομοσπονδιακής λύσης και την Αγκυρα να εστιάζει την προσοχή της στα εναλλακτικά σχέδια για την Κύπρο και την ΑΟΖ.

Η ομοσπονδιακή λύση

Οι τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν στην «Κ» από καλά ενημερωμένες πηγές δείχνουν ότι ο κ. Ακιντζί επιμένει στο γεγονός ότι, μετά το ναυάγιο του Κραν-Μοντανά, έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση η ομοσπονδιακή λύση. Ο ίδιος μοιράζεται με τους συνεργάτες του την εκτίμηση ότι στο Κραν-Μοντανά κατέρρευσε η τελευταία προσπάθεια της γενιάς του για τη λύση του προβλήματος.

Παρά το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στο «προεδρικό», αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κ. Ακιντζί δεν βιάζεται να αποσύρει επισήμως τις υφιστάμενες παραμέτρους της ομοσπονδιακής λύσης. Για την ακρίβεια, ο κ. Ακιντζί και οι συνεργάτες του αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημοσίως για το μέλλον της ομοσπονδιακής λύσης.

Υπάρχει μια σειρά λόγων οι οποίοι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προαναφερόμενη επιλογή της ηγεσίας του κ. Ακιντζί. Πρώτα από όλα, ο ίδιος προβληματίζεται για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στη διεθνή κοινότητα τα δικά του νέα βήματα στο Κυπριακό. Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να φανεί διεθνώς ως η πλευρά που έδωσε το τελικό χτύπημα στην ομοσπονδιακή λύση. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του κ. Ακιντζί επιθυμεί να δει τις νέες πρωτοβουλίες της τουρκοκυπριακής πλευράς να βρίσκονται σε συμφωνία με το γενικό πνεύμα των όσων συζητήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο τραπέζι των συνομιλιών.

Την ίδια ώρα, παρά τους έντονους προβληματισμούς της, η ηγεσία του κ. Ακιντζί παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις του ΟΗΕ, αναμένει την έκθεση του τέως ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ για την πρόσφατη διάσκεψη για το Κυπριακό και μελετά, σε στενή συνεργασία με την Αγκυρα, τον νέο οδικό χάρτη της τουρκικής πλευράς.

Σε μια περίοδο που η τουρκοκυπριακή κοινότητα εστιάζει στο δικό της πολιτικό μέλλον, η Αγκυρα εστιάζει σε δύο ζητήματα:

Πρώτον, στα επόμενα βήματα που θα πραγματοποιηθούν στο Κυπριακό.

Δεύτερον, στις πρωτοβουλίες που αφορούν το ενεργειακό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο πεδίο, οι τελευταίες πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά αναμένει την τελική έγκριση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δρομολόγηση εναλλακτικών σχεδίων για το Βαρώσι, το περιουσιακό και τα άλλα πεδία του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα, ο γαμπρός του προέδρου Ερντογάν και υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊρακ, καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια για να εξασφαλιστεί εγκαίρως η πλατφόρμα εξόρυξης που θα τοποθετηθεί στον άξονα Αμμόχωστου-Κερύνειας το αργότερο μέχρι το 2018. Ο κ. Αλμπαϊρακ επιμελείται και καθοδηγεί όλες τις ενέργειες και έρευνες της τουρκικής πλευράς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος, σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο νέες πληροφορίες που σχετίζονται με τις προαναφερόμενες προσπάθειες του κ. Αλμπαϊρακ.

Πρώτον, η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εξαπλωθούν οι τουρκικές έρευνες και δραστηριότητες στο πεδίο της ενέργειας σε περιοχές που αφορούν άμεσα την Ελλάδα.

Δεύτερον, τα επιχειρησιακά σχέδια του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν άμεση προτεραιότητα για τη νέα ηγεσία του τουρκικού στρατού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή