Φιλόδοξο στρατιωτικό σχέδιο από τον Ερντογάν

Φιλόδοξο στρατιωτικό σχέδιο από τον Ερντογάν

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από το τέλος της πρώτης θητείας του στο αξίωμα του προέδρου, ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Τουρκίας εγκαινιάζει ένα εντυπωσιακό δίκτυο στρατιωτικών βάσεων στην ευρύτερη γειτονιά μας και στο βόρειο τμήμα της Αφρικής. Με την υποστήριξη της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δρομολογεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο αφορά τα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Η «Κ» θέτει επί τάπητος το τουρκικό σχέδιο, υπό την «καθοδήγηση» μιας νέας έκθεσης του τουρκικού κέντρου στρατηγικών μελετών «EDAM», την οποία έχει στη διάθεσή της. Η νέα έκθεση εστιάζει στο δίκτυο των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στη Μέση Ανατολή, στη Μεσοποταμία, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Αφρική. Αναλύοντας εξονυχιστικά τα νέα βήματα της Αγκυρας και με μια ψύχραιμη ματιά, η τουρκική έκθεση υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να λάβει αξιοσημείωτες στρατιωτικές πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες έρχονται να αλλάξουν τις υφιστάμενες στρατιωτικές ισορροπίες.

Στη νέα περίοδο, η τουρκική κυβέρνηση προβάλλει τη στρατιωτική ισχύ της στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική και προχωράει στη δημιουργία νέων οδών επικοινωνίας και συνεργασίας με τις χώρες των εν λόγω περιοχών. Ηδη, οι σχετικές κινήσεις προετοιμασίας του εδάφους φαίνεται να έχουν ξεκινήσει.

Αφρική – Μέση Ανατολή

Αναλύοντας τη νέα στρατηγική της Αγκυρας και έχοντας καταγράψει τα ρίσκα τα οποία τη συνοδεύουν, η έκθεση του «EDAM» στρέφει την προσοχή της στις περιοχές όπου η Αγκυρα θα τοποθετήσει, στη νέα περίοδο, τις στρατιωτικές της δυνάμεις. Αναλυτικότερα, η εικόνα δείχνει να σχηματίζεται κατ’ αρχήν από δύο διαφορετικές περιοχές και συγκεκριμένα:

1. Στην περίπτωση της Αφρικής, πρώτος σταθμός της Αγκυρας είναι η Σομαλία.

2. Στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία επωφελείται από την ανοιχτή αντιπαράθεση του Κατάρ με τις αραβικές χώρες, για να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην εν λόγω χώρα και να δημιουργήσει μια σύγχρονη στρατιωτική βάση.

Στο μεταξύ, εκτός από τη Σομαλία και το Κατάρ, στη νέα περίοδο, η Τουρκία διατηρεί de facto στρατιωτικές βάσεις –η νομιμότητα των οποίων αμφισβητείται από τις κεντρικές κυβερνήσεις– σε Ιράκ και Συρία. Η έκθεση του «EDAM» τονίζει ότι στο άμεσο μέλλον, εάν δεν σημειωθεί αλλαγή των καθεστώτων και των κυβερνήσεων της Βαγδάτης και της Δαμασκού, αυτές οι βάσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν παρά τη σφοδρή αντίδραση του Ιράκ και της Συρίας.

Αεροπλανοφόρο

Τέλος, στις απαρχές του 21ου αιώνα, η Αγκυρα, εκτός από το δίκτυο στρατιωτικών βάσεων σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Μεσοποταμία, δρομολογεί επίσης ένα νέο εντυπωσιακό εγχείρημα. Ως γνωστόν, η Τουρκία έχει ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες για τη δημιουργία μιας «πλωτής βάσης», η οποία θα αναλαμβάνει δράση σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όπου διακυβεύονται τουρκικά συμφέροντα. Πρόκειται για το σχέδιο της Αγκυρας να αποκτήσει ελαφρού τύπου αεροπλανοφόρο κατά τα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική έκθεση κάνει ειδική μνεία στην περίπτωση της Κύπρου. Η έκθεση του «EDAM» προσεγγίζει το βόρειο κομμάτι της Κύπρου ως μια στρατιωτική βάση που προβάλλει και εξασφαλίζει ταυτοχρόνως τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από τη σκοπιά του «EDAM», η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο δίνει ώθηση στα εγχειρήματα και στις φιλοδοξίες της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι ενδεικτικό επίσης ότι η τουρκική έκθεση ολοκληρώνει την αναφορά της στην περίπτωση της Κύπρου, προβάλλοντας μια σημαντική εκτίμηση, η οποία αφορά τη μελλοντική πορεία των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με το «EDAM», εφόσον κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό και εφόσον στην Ανατολική Μεσόγειο διακυβεύονται στρατιωτικής, διπλωματικής και ενεργειακής υφής συμφέροντα της Τουρκίας, ο τουρκικός στρατός θα διατηρήσει την παρουσία του στο βόρειο κομμάτι του νησιού κατά τα επόμενα χρόνια. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον και κυρίως την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή