Ποτάμι: Να ερευνηθούν τα λάθη και ποιοι ευθύνονται για την πυρκαγιά στα Κύθηρα

Ποτάμι: Να ερευνηθούν τα λάθη και ποιοι ευθύνονται για την πυρκαγιά στα Κύθηρα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να ερευνηθούν οι καταγγελίες των κατοίκων του νησιού για ελλείψεις και καθυστερήσεις για τον συντονισμό της πυρόσβεσης στα Κύθηρα που είχε ως αποτέλεσμα να καεί το 8% του νησιού, ζητά με ανακοίνωσή του το Ποτάμι, ενώ υπενθυμίζει την ερώτηση του βουλευτή, Γρηγόρη Ψαριανού προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, με την οποία είχε θέσει το ζήτημα της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου από τις 22 Μαΐου. 

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι πρέπει «να βρούμε τα λάθη και ποιοι ευθύνονται». 

Αναλυτικότερα σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι αναφέρει πως «η πυρκαγιά στα Κύθηρα, που εκδηλώθηκε την Παρασκευή, έχει ήδη καταστρέψει 20.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης».

«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Είμαστε σίγουροι ότι χάρη στις άοκνες προσπάθειες του πυροσβεστικού σώματος, του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής -οι οποίοι επιφορτίστηκαν με την περιφρούρηση των καμμένων εκτάσεων- αποτράπηκαν τα χειρότερα. Οι δηλώσεις, όμως, των δημοτικών αρχών, που μιλούν για «βαριές ευθύνες» και οι καταγγελίες των κατοίκων του νησιού για ελλείψεις και καθυστερήσεις πρέπει να ερευνηθούν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Το Ποτάμι, με ερώτηση του βουλευτή του Γρηγόρη Ψαριανού προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, είχε θέσει από τις 22 Μαΐου το ζήτημα της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Στην εξαιρετικά σύντομη απάντηση όμως που λάβαμε δεν υπήρξαν παρά γενικόλογες διαβεβαιώσεις.

Όμως η πραγματικότητα παραμένει: -Ο στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών που διαθέτει η χώρα μας είναι αρκετά γερασμένος, γεγονός που είχε και σαν αποτέλεσμα την πτώση τριών Καναντέρ την τελευταία δεκαετία -Το Πυροσβεστικό Σώμα κάθε χρόνο βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, εξοπλισμό και μέσα ατομικής πυροπροστασίας. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αποτραπεί η αναζωπύρωση του πύρινου μετώπου στα Κύθηρα, η καταγραφή των ζημιών καθώς η διαχείριση της οικολογικής καταστροφής που βιώνει το νησί. Είναι όμως πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου οφείλουν να επανεξετάσουν το ζήτημα τόσο σε επίπεδο πολιτικής προστασίας και πυρόσβεσης, όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης κατοίκων, ΚΕΔΕ και υπηρεσιών Υγείας. Εκτός από την καταστολή υπάρχει και η πρόληψη, και η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει κανένα σχέδιο πολιτικής προστασίας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή