Ακιντζί: Δεν υπάρχει απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων

Ακιντζί: Δεν υπάρχει απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει καμία απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων, διευκρίνισε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι μια τόσο σημαντική εξέλιξη θα μπορούσε να δρομολογηθεί μόνο στο πλαίσιο που ορίζουν οι παράμετροι του ΟΗΕ. Ουσιαστικά, ο κ. Ακιντζί επιχείρησε να κλείσει μια έντονη φημολογία που είχε ξεκινήσει από τουρκικές, κυρίως, πηγές περί ανοίγματος των Βαρωσίων και σταδιακά, βορειότερα, της υπόλοιπης Αμμοχώστου. Σε αυτό το στάδιο, είπε («Μιλιέτ») ο κ. Ακιντζί, δεν υπάρχει καμία απόφαση, «αλλά θα πρέπει να μελετηθούν όλες οι πολιτικές και νομικές πτυχές». Και πρόσθεσε «λαμβάνοντας αυτή την απόφαση (σ.σ.: άνοιγμα των Βαρωσίων) θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της προσαρμογής με τον ΟΗΕ. Σε αυτό δίνουμε σημασία». Ο κ. Ακιντζί επισήμανε ότι ήδη, από τις επονομαζόμενες «εκλογές» του 2015, είχε ζητήσει να ανοίξουν τα Βαρώσια, ώστε όσοι Ελληνοκύπριοι το επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Βέβαια, τότε, όπως είπε ο ίδιος, είχε επίσης ζητήσει να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου αλλά και το κατοχικό αεροδρόμιο του Ερτζάν σε διεθνείς πτήσεις. Ουσιαστικά, ο κ. Ακιντζί επαναφέρει στο τραπέζι τους όρους που έθεσε η δική του πλευρά και, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί από τη Λευκωσία.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Ακιντζί σε μάλλον ανοίκειους τόνους επέρριψε το φταίξιμο για την αποτυχία λύσης στην Ελβετία στην ελληνοκυπριακή πλευρά, την οποία περιέγραψε «σαν νύφη που δεν θέλει να χορέψει». Επίσης, περιέγραψε την αποτυχία εξεύρεσης ομοσπονδιακής λύσης ως αυτόματη ενίσχυση της διακριτής υπόστασης των δύο υφισταμένων οντοτήτων. «Ή θα καταλήξουμε σε ομόσπονδη λύση κάτω από τη στέγη της Ε.Ε. και θα μετατρέψουμε την Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου σε μια ίση συνιστώσα πολιτεία ή, αν δεν γίνεται, θα συνεχίσουν να ριζώνουν αυτές οι δύο διαφορετικές οντότητες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί. Η ρητορική «δύο κρατών» του κ. Ακιντζί δεν ενθουσιάζει αρκετούς υποστηρικτές του στην τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως έγινε σαφές από επικρίσεις που δέχθηκε αμέσως μετά τη συνέντευξή του στη «Μιλιέτ».

Παράλληλα, Τούρκοι διπλωμάτες εμφανίζονται να ανεβάζουν τους τόνους ως προς τις εξελίξεις που αφορούν την κυπριακή ΑΟΖ. Χθες ο Οκτάι Ακσόι εμφανίστηκε να λέει στο ρωσικό «Σπούτνικ» ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αντιδράσει στις γαλλικές και ιταλικές ενέργειες, εννοώντας την αποστολή αξιωματούχων αλλά και πολεμικών πλοίων στην περιοχή όπου το «West Capella» πραγματοποιεί γεωτρήσεις για λογαριασμό της Total-ENI, ωστόσο θα φέρει το θέμα στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, λέει στο «Σπούτνικ», «αν η Συμμαχία πάρει την πλευρά των ευρωπαϊκών χωρών, η Τουρκία θα λάβει αυστηρά μέτρα από μόνη της, φτάνοντας μέχρι και σε άμεσες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις του νησιού». Ο συνταξιούχος διπλωμάτης Ακσόι δεν εκπροσωπεί, βέβαια, το τουρκικό κράτος, ωστόσο οι προθέσεις της Αγκυρας στην περιοχή παραμένουν σαφείς. Το ωκεανογραφικό «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να κινείται στην κυπριακή ΑΟΖ, συνοδευόμενο από τη φρεγάτα «Γκοκτσέαντα». Παράλληλα, στο Αιγαίο καταγράφηκε και χθες μπαράζ παραβάσεων και παραβιάσεων (συνολικά 46), καθώς και δύο εμπλοκές ελληνικών και οπλισμένων τουρκικών μαχητικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή