Προς νέο κυβερνητικό μοτίβο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα χαμηλών τόνων, όσον αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση, είναι η τρέχουσα για την κυβερνητική ηγεσία. Επί της ουσίας, ωστόσο, πρόκειται για μια εβδομάδα έντονων ζυμώσεων σε επίπεδο κυβερνητικής ηγεσίας, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται ότι θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις που θα διευκολύνουν τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει αμέσως μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου να αποκτήσει την πρωτοβουλία κινήσεων και να ξεδιπλώσει το δικό της αφήγημα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα αξιοποιήσει τις ημέρες αυτές, μέχρι την αναχώρησή του στο τέλος της εβδομάδας για διακοπές, για να προετοιμάσει έναν συνεκτικό και ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την πορεία ολοκλήρωσης της διαδικασίας πλήρους απεμπλοκής της χώρας από τα μνημόνια, σε περίπου έναν χρόνο από τώρα. Αυτό επιβάλλει συναντήσεις, συσκέψεις και συνεννοήσεις με μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη και, σε ένα παράλληλο επίπεδο, την οριστικοποίηση των αποφάσεών του για τον χρόνο και την έκταση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, για τις οποίες έχει δεχθεί εισηγήσεις.

Ο πρώτος κρίσιμος σταθμός στον πρωθυπουργικό οδικό χάρτη είναι η παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η μετάβαση του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα αναμένεται αμέσως μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επενδύουν στην επικοινωνιακή αξιοποίηση στη Θεσσαλονίκη της θετικής δυναμικής που θα έχει η επίσκεψη Μακρόν. Δεν κρύβουν, μάλιστα, τις προσδοκίες, εκτός από τη θετική δημοσιότητα, η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου να προσθέσει και κάτι πιο απτό, που θα βοηθήσει την πρωθυπουργική παρουσία στη Θεσσαλονίκη. Την παρουσίαση μιας σημαντικής επένδυσης, με καλά πληροφορημένες πηγές να παραπέμπουν σε γαλλικά σχέδια για αναμόρφωση του λιμανιού της συμπρωτεύουσας.

Πέραν της παρουσίασης επενδυτικών σχεδίων άμεσης υλοποίησης, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να συμπεριλάβει στις εξαγγελίες του ορισμένα μέτρα για τη διευκόλυνση της λειτουργίας της αγοράς για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρα εστιασμένα στην πρόσβαση σε ρευστότητα και σε διευκολύνσεις για εξόφληση οφειλών προς Ταμεία. Επιπλέον, έχει ζητήσει από τους συναρμόδιους υπουργούς να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο που θα αφορά διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών επένδυσης και ανάπτυξης επιχειρηματικών δράσεων. Ολες αυτές οι παράμετροι έχουν μια κοινή συνισταμένη και αυτή είναι ότι, εφόσον λειτουργήσουν συνδυαστικά, θα προσθέσουν στο πρωθυπουργικό αφήγημα την υπόσχεση για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Κοινωνικό κράτος

Σημαντικό μέρος των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη Θεσσαλονίκη θα καλύψουν οι δράσεις που αφορούν το κοινωνικό κράτος, οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην πρόνοια, στην Υγεία και την Παιδεία. Τους τομείς όπου ο πρωθυπουργός θέλει να αναδείξει ότι η κυβέρνηση κινήθηκε αυτόνομα, έξω από το μνημονιακό πλαίσιο, διαμορφώνοντας το «αποτύπωμά της», σε αντίστιξη με τις πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων ή το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι συσκέψεις αυτών των ημερών επικεντρώνονται στα εν λόγω ζητήματα και ο βαθμός ανταπόκρισης των κυβερνητικών στελεχών στο νέο μοτίβο που ο κ. Τσίπρας θέλει να βάλει την κυβέρνησή του –αυτό του σχεδιασμού και ταχείας υλοποίησης πολιτικής έναντι της διαπραγματευτικής αδράνειας που είχε επιβληθεί σε πρόσωπα και καταστάσεις όσο η αξιολόγηση ήταν ανοικτή– είναι αυτός που σε σημαντικό βαθμό θα καθορίσει ποιοι είναι εκείνοι που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τον νέο πολιτικό σχεδιασμό. Πολιτικό σχεδιασμό, στον οποίο θα κάνει εκτενή αναφορά ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και θα αφορά στο πρώτο σκέλος του την ολοκλήρωση της πορείας εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την πολιτική που θα εφαρμοσθεί στη μετά μνημονιακή εποχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT