Παυλόπουλος: Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

Παυλόπουλος: Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο μήνυμα με αποδέκτη την Αγκυρα, ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Αλμυρού, με αφορμή την παρουσία του στις εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης. Την ίδια ώρα, ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε ότι, αν χρειαστεί, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της, «τα οποία αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ομως, πρόσθεσε, «ο προσανατολισμός της αυτός έχει μια αυτονόητη, θεσμική και πολιτική, προϋπόθεση. Ητοι τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου στο σύνολό τους, επομένως και τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947». Από αυτές, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, προκύπτει η απουσία «γκρίζων ζωνών» και, κατά συνέπεια, επεσήμανε, «τα κάθε είδους σύνορα της Ελλάδας –που είναι και σύνορα της Ε.Ε.–, με τις επακόλουθες συνέπειες μεταξύ άλλων και για την υφαλοκρηπίδα, την αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ, είναι επακριβώς καθορισμένα». Τούτων δοθέντων, συνέχισε, συμπεριφορές ή δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας που αμφισβητούν «κάθε πτυχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου υπονομεύουν το κύρος της Τουρκίας στη διεθνή κοινότητα» και κατά συνέπεια οδηγούν σε απομόνωση της Αγκυρας «με δική της ευθύνη». Σε αντίστιξη, περιέγραψε την Ελλάδα ως δύναμη που σέβεται το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και η οποία εργάζεται «για την ειρήνη και την ανάπτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ε.Ε.».

Ο κ. Παυλόπουλος απηύθυνε ακόμη θετικό μήνυμα ότι σήμερα «μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, καθώς η Ελλάδα, με την καθοριστική συμβολή όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, ανήκει, οριστικά και αμετάκλητα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή