ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστάσεις Βούτση από τις κυβερνητικές θεωρίες συνομωσίας για τις φωτιές

apostaseis-voytsi-apo-tis-kyvernitikes-theories-synomosias-gia-tis-foties-2205560

Αποστάσεις από τις κυβερνητικές θεωρίες συνωμοσίας για τις πυρκαγιές παίρνει με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Οπως είπε χαρακτηριστικά πρόκειται για ένα πρόβλημα που πλήττει όλο τον ευρωπαϊκό νότο της Μεσογείου ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις υπουργών ότι με τις πυρκαγιές υπήρξε σχέδιο για έκρυθμη κατάσταση στη χώρα, ανέφερε ότι «αυτά τα σχέδια έρχονται στην επιφάνεια όποτε έχουμε παρόμοιες καταστροφές». Σημείωσε δε ότι «όποιος κάνει εύκολη και ακραία κριτική μάλλον εκτίθεται».

«Ζούμε μία θερινή περίοδο που χαρακτηρίζεται από υψηλή επικινδυνότητα για δασικές πυρκαγιές σε όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο της Μεσογείου. Η διαπίστωση αυτή δεν γίνεται μόνο για να αντιληφθούμε ότι είμαστε μέρος ενός γενικότερου προβλήματος, αλλά και γιατί περιορίζεται σημαντικά η επιχειρησιακή βοήθεια που σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει με την Ευρωπαϊκή ομπρέλα. Το ενδεχόμενο εμπρηστικών ενεργειών ήταν και είναι πάντοτε παρόν και δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε πικρή εμπειρία από καταστροφές πολύ μεγαλύτερης έκτασης ποσοτικά και ποιοτικά. Πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για πρόληψη και έγκαιρη κατάσβεση γιατί βρισκόμαστε ακόμα στη μέση του Αυγούστου», ανέφερε ο κ. Βούτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στις αδυναμίες ως προς την ανανέωση των μέσων κατάσβεσης, κάνοντας παράλληλα λόγο για αποτελεσματική δράση των αρμόδιων φορέων.

«Γνωρίζουμε τις σοβαρές αδυναμίες ως προς την ανανέωση και ενίσχυση των πτητικών και επίγειων μέσων κατάσβεσης. Η έγκαιρη, από μηνών, επέκταση των συμβάσεων εργασίας και η συντήρηση του στόλου βοήθησαν ώστε το επαγγελματικό προσωπικό να κρατήσει τη ραχοκοκαλιά του, με αποτέλεσμα να συνδράμουν επιτυχώς και οι λοιπές δυνάμεις εθελοντών, τοπικών φορέων κλπ. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες εκτιμώ ότι ο υπουργός κ. Τόσκας, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και βεβαίως η ηγεσία της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, όπως βέβαια και των εκλεγμένων Περιφερειακών Διοικήσεων, έδρασαν αποτελεσματικά και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε έναν «πόλεμο» που μερικές φορές παίρνει ασύμμετρες διαστάσεις. Αυτά, τα παραπάνω, θεωρώ ότι είναι τα ουσιώδη και με αυτήν την έννοια εκτιμώ ότι θα ακυρωθούν επί του πεδίου τα όποια σχέδια ενδεχομένως υπάρχουν, θέμα το οποίο ευλόγως έρχεται στην επιφάνεια όποτε έχουμε παρόμοιες καταστροφές. Δεν νομίζω ότι όποιος κάνει εύκολη και ακραία κριτική κερδίζει στην κοινή γνώμη, αλλά μάλλον εκτίθεται».