ΔΗΣΥ: ψήφος ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου

ΔΗΣΥ: ψήφος ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και από τα κινητά τους τηλέφωνα θα μπορούν να ψηφίσουν οι πολίτες τον αρχηγό του νέου κυοφορούμενου κόμματος που σχεδιάζεται ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η καινοτομία αυτή δεν είναι η μόνη που δρομολογεί η επιτροπή του Νίκου Αλιβιζάτου που έχει αναλάβει την ευθύνη της όλης διαδικασίας. Οπως έλεγαν χθες συνεργάτες του, αυτονόητος στόχος της επιτροπής είναι οι εσωκομματικές εκλογές να καταδείξουν την πραγματική δυναμική που έχει ο ευρύτερος χώρος περί την Κεντροαριστερά στην κοινωνία και για τον λόγο αυτό δεν θα γίνουν μόνον τηλεοπτικές αναμετρήσεις των υποψηφίων, αλλά και ντιμπέιτς που θα διοργανωθούν σε όλη τη χώρα με δυνατότητα και των πολιτών να θέτουν ερωτήσεις. «Στόχος μας είναι να γίνει τουλάχιστον ένα ντιμπέιτ σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας, γιατί θέλουμε η εσωκομματική εκλογή να αναδειχθεί στο σημαντικότερο πολιτικό γεγονός των επόμενων μηνών», έλεγαν οι ίδιες οι πηγές, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι οι υποψήφιοι αρχηγοί θα πρέπει να δηλώσουν την πρόθεσή τους το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, προκειμένου τότε να αρχίσει και ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος που θα διαρκέσει ενάμιση μήνα.

Εμμεση απάντηση

Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω πληροφορίες μάλλον δεν διέρρευσαν τυχαία από την επιτροπή Αλιβιζάτου. Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις του χώρου, πιθανότατα αποτελούν την έμμεση απάντηση του συνταγματολόγου στις επιφυλάξεις που ακούγεται ότι έχει η Χαριλάου Τρικούπη τόσο για τα πολλά ντιμπέιτ όσο κυρίως με τη δυνατότητα που είναι αποφασισμένη να δώσει η επιτροπή του στους πολίτες να ψηφίσουν ακόμη και από το σπίτι τους.

Αλλωστε και ο ίδιος έχει σε ανύποπτο χρόνο δηλώσει ως αυτονόητο ότι «ο τρόπος που θα γίνει η εκλογή είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της επιτροπής να το αποφασίσει», ενώ συνεργάτες του εξηγούσαν χθες ότι ο κ. Αλιβιζάτος καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν θα εισηγείτο τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψήφου αν δεν είχε πεισθεί απολύτως για το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας. Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν επιπλέον ότι ήδη οι τεχνικοί που ετοιμάζουν το εν λόγω σχέδιο –υπό τον κ. Θόδ. Καρούνο– διαβεβαιώνουν ότι το αδιάβλητο μπορεί εύκολα να διασφαλισθεί καθώς υπάρχει ήδη το σύστημα «Ζευς» (δοκιμασμένο από τις ανοικτές ψηφοφορίες στα ΑΕΙ) το οποίο μπορεί να επιτρέψει σε όποιον το επιθυμεί να ψηφίσει ηλεκτρονικά χωρίς να πάει στις κάλπες, φτάνει να έχει δηλώσει τα στοιχεία του εκ των προτέρων (καταβάλλοντας και το σχετικό αντίτιμο) και να του έχει δοθεί ένα pin μιας χρήσεως.

Η συγκεκριμένη παράμετρος δεν αναδεικνύεται, ασφαλώς, τυχαία. Διότι είναι προφανές ότι αν δοθεί η δυνατότητα της εξ αποστάσεως ψήφου, οι πολίτες που θα μετάσχουν στις εν λόγω εκλογές θα είναι πολύ περισσότεροι από όσους θα αναμένονταν π.χ. σε μια εσωκομματική μάχη της ΔΗΣΥ ή του ΠΑΣΟΚ. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που αναφανδόν υπέρ της ηλεκτρονικής ψήφου τάσσονται όχι μόνον ο Γ. Καμίνης και ο Γ. Ραγκούσης (θα αναγγείλει σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος) αλλά και ο Στ. Θεοδωράκης, που πιθανολογείται ότι θα είναι επίσης διεκδικητής της αρχηγίας του νέου κόμματος. Εξίσου προφανές είναι, τέλος, πως αν όλοι οι προαναφερθέντες συμφωνήσουν να υπάρξουν και πολλά ντιμπέιτ, όπως και η δυνατότητα της εξ αποστάσεως ψήφου, θα είναι πολύ δύσκολο στην κ. Φώφη Γεννηματά να τα αρνηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT