Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. για τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. για τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρότατη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε η έναρξη της σταδιακής ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ από τις φορολογικές αρχές. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Β. Κικίλιας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι από χθες «οι εξαντλημένοι από τους φόρους συμπολίτες μας, καλούνται να πληρώσουν άλλα 3,1 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για παλινωδίες καθώς, όπως είπε, ο Αλ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι «θα τον καταργούσε πρόπερσι και θα τον μείωνε πέρυσι». Και πρόσθεσε ότι «απέναντι στα συνεχή ψέματα Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και έχει δεσμευθεί να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα πρώτα δύο χρόνια της κυβέρνησής του».

Το Μαξίμου αντέδρασε τάχιστα, κατηγορώντας τη Ν.Δ. για «φθηνή αντιπολίτευση», η οποία έχει ως βάση την αίσθηση ότι «οι πολίτες πάσχουν από μαζική αμνησία». Από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι «τον ΕΝΦΙΑ, που όψιμα θυμήθηκε να δεσμευθεί πως θα μειώσει η Ν.Δ., τον επέβαλε η ίδια μαζί με το ΠΑΣΟΚ και διαρκώς δεσμεύονταν για επαναδιαπραγμάτευση χωρίς να πράξουν τίποτα». Επίσης, τονίζουν ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μειώσεις του φόρου για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Μάλιστα, ζητούν από τη Ν.Δ. «να αποκτήσει το πολιτικό θάρρος και να ομολογήσει ότι έκανε λάθος όταν καταψήφιζε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα που έφερε η κυβέρνηση με τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση». 

Η κυβέρνηση δέχθηκε τα πυρά και από το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο ο ΕΝΦΙΑ περιγράφεται ως «η μεγαλύτερη πολιτική απάτη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». «Η δέσμευση για την άμεση κατάργησή του και οι προτροπές στους πολίτες να μην τον πληρώνουν ήταν επίδειξη ψευτομαγκιάς», τονίζεται από το ΠΑΣΟΚ και επισημαίνεται ότι «η αδυναμία οποιασδήποτε αλλαγής στη δομή και στο περιεχόμενο του, είναι απόδειξη οκνηρίας και αβελτηρίας. Η προείσπραξή του από τους δικαιούχους επιστροφής φόρου και μάλιστα σε μια δόση, είναι ο ορισμός της αυθαιρεσίας». Ως «δυσβάσταχτο χαράτσι» το οποίο νομοθέτησαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ «και διατήρησε –παρά τις αντίθετες υποσχέσεις– η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», περιγράφει τον ΕΝΦΙΑ το ΚΚΕ. «Αποτελεί», αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ «μία ακόμη απόδειξη της στρατηγικής ταύτισης αυτών των κομμάτων ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, την οποία προσπαθούν να κρύψουν πίσω από κάλπικες αντιπαραθέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT