5 και 12 Νοεμβρίου η ψηφοφορία για τον νέο φορέα

5 και 12 Νοεμβρίου η ψηφοφορία για τον νέο φορέα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις Κυριακές 5 και 12 Νοεμβρίου θα γίνει ο πρώτος και ο δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του ηγέτη του «Νέου Ενιαίου Πολιτικού Φορέα» που δρομολογείται ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποφάσισε χθες, μεταξύ άλλων, η επιτροπή Αλιβιζάτου, η οποία προσδιόρισε και την 8η Σεπτεμβρίου ως την καταληκτική ημερομηνία για να δηλώσουν υποψηφιότητα όσοι το επιθυμούν. Προκειμένου, μάλιστα, να περιορίσει τυχόν γραφικές υποψηφιότητες η επιτροπή αποφάσισε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να υποχρεωθούν ώς τις 15 Σεπτεμβρίου να καταθέσουν τουλάχιστον 1.000 υπογραφές υποστηρικτών τους. Ο κ. Αλιβιζάτος ενημέρωσε επίσης τους παριστάμενους ότι, εκτός των εκπροσώπων που θα στείλει κάθε υποψήφιος αρχηγός στην επιτροπή του, η σύνθεσή της θα εμπλουτιστεί και με προσωπικότητες όπως ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο Λουκάς Τσούκαλης, ο Γιάννης Βούλγαρης και ο Αχιλλέας Μητσός.

Αν κάτι, ωστόσο, δεν συμφωνήθηκε χθες είναι το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στην εισήγησή του ο Ν. Αλιβιζάτος επέμεινε για την ανάγκη να υπάρξει και αυτή η δυνατότητα τόσο για όσους επιθυμούν να ψηφίσουν από το εξωτερικό όσο και για εκείνους που δεν μπορούν να μεταβούν στις κάλπες. Οι εκπρόσωποι, ωστόσο, της Χαρ. Τρικούπη διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν προλαβαίνει και μπορεί η επιτροπή Αλιβιζάτου να εγγυηθεί τη διαφάνεια της αποστάσεως ψήφου. Κι έτσι το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση και αφού προηγηθεί σειρά συναντήσεων μεταξύ εξειδικευμένων σε τεχνολογικά ζητήματα προσώπων (το ΠΑΣΟΚ όρισε τον κ. Νίκο Φαλδαμή), προκειμένου οι τελευταίοι να διαβεβαιώσουν αν μπορεί τελικώς να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Ενα ακόμη ζήτημα που δεν έκλεισε χθες είναι η υποχρέωση ή μη όσων πολιτών ψηφίσουν να εγγραφούν σε ένα μητρώο του νέου κόμματος, δηλαδή επί της ουσίας να γίνουν μέλη του. Οι εκπρόσωποι του Ποταμιού εισηγήθηκαν οι πολίτες που θα ψηφίσουν να επιλέγουν οι ίδιοι αν μαζί με τα στοιχεία τους θα γίνονται και μέλη του νέου κόμματος με το επιχείρημα ότι ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νέου φορέα θα διαμορφωθεί αφού εκλεγεί ο αρχηγός του. Ωστόσο, τα μέλη που εκπροσωπούν το ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκαν και νομικά επιχειρήματα για την υποχρέωση όσων ψηφίσουν να εγγραφούν στο ενιαίο μητρώο του νέου φορέα, ενώ έθεσαν και ένα ηθικό ζήτημα το οποίο βρήκε τους περισσότερους σύμφωνους. Να δεσμευθούν και οι υποψήφιοι αρχηγοί ότι θα παραμείνουν στο νέο κόμμα ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της εκλογής.

Την ίδια ώρα, από διαρροές ή και υπαινικτικές δηλώσεις πιθανολογείται πια ότι την ηγεσία του νέου κόμματος ενδέχεται να τη διεκδικήσει ακόμη και διψήφιος αριθμός υποψηφίων. Εκτός των ήδη επτά σίγουρων ή σχεδόν σίγουρων –Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Ραγκούσης (το έχουν ήδη δηλώσει), Γιάννης Μανιάτης (το επιβεβαιώνει σήμερα), Στ. Θεοδωράκης (θα το εξαγγείλει αύριο), Ν. Ανδρουλάκης, Θαν. Θεοχαρόπουλος (εκτιμάται ότι θα το πουν την άλλη εβδομάδα)– χθες προέκυψαν και άλλοι πιθανοί ενδιαφερόμενοι. Ογδοος στη μάχη άφησε ανοιχτό ότι θα είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ενώ ανάλογη αίσθηση προκάλεσαν ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός (συνάντησε χθες τη Φώφη Γεννηματά και στους δημοσιογράφους δεν το απέκλεισε), αλλά και ο επικεφαλής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία κ. Γιάννης Τούντας (σε χθεσινό δελτίο Τύπου επίσης δεν το απέκλεισε).

Και όλα αυτά σημειώνεται ότι συμβαίνουν ενώ το ΚΙΔΗΣΟ και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχουν αποσαφηνίσει ακόμη όχι μόνον αν θα υποδείξουν, αλλά έστω αν θα στηρίξουν κάποιον υποψήφιο, γεγονός που συντηρεί τις τελευταίες μέρες στα social media ένα μάλλον εξωπραγματικό σενάριο: την ηγεσία του νέου φορέα να διεκδικήσει ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή