Με παλιά υλικά η νέα δημόσια διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ

Με παλιά υλικά η νέα δημόσια διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονα στοιχεία εικονικής πραγματικότητας περιέχει η Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση, εξαγγέλλοντας ότι θα δημιουργήσει ένα νέο Δημόσιο, χρησιμοποιώντας όμως παλιές συνταγές και… νέες προσλήψεις. «Το 2020 θα μιλάμε για ένα ανεξάρτητο, αποκομματικοποιημένο, αξιοκρατικό, αποτελεσματικό Δημόσιο» τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας χθες στο Μουσείο Μπενάκη, μετά τον πρωθυπουργό, συναρτώντας άμεσα την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα με την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας. «Η δική μας πολιτική αντιμάχεται κάθε πελατειακή λογική» τόνισε, ώστε «η δημόσια διοίκηση από ένα αδιαφανές πλέγμα μηχανισμών γραφειοκρατίας για να εξυπηρετούνται διαχρονικά λίγοι, να μεταμορφωθεί σε μια αποδοτική φιλική, εύρυθμη, σύγχρονη, αμερόληπτη δημόσια δομή».

Η κ. Γεροβασίλη παρουσίασε σε αδρές γραμμές τις κατευθύνσεις της μετεξέλιξης του δημόσιου τομέα που θα βασιστεί στη χρήση των νέων τεχνολογιών αλλά και στην καλύτερη αξιοποίηση των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού της διοίκησης. Αναφερόμενη στην «ψηφιακή εκδοχή του κράτους», θεώρησε σημαντικό να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται «για πολυτέλεια και φετιχισμό».

«Η απλούστευση των διαδικασιών, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την τυποποίηση μέσω του Μητρώου Διαδικασιών, οδηγεί αυτόματα στη μείωση της γραφειοκρατίας και συνακόλουθα στην πραγματική εξοικονόμηση πόρων» τόνισε η υπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μία σειρά από διαδικασίες που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται για την εσωτερική λειτουργία του δημοσίου τομέα, όπως η Κινητικότητα, η Αξιολόγηση, το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και η Επιλογή Προϊσταμένων, τα Περιγράμματα Θέσεων, η

Στοχοθεσία με σκοπό «την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων, την αύξηση της παραγωγικότητας και την καλύτερη και με αντικειμενικούς όρους αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού του Δημοσίου» όπως τόνισε.

«Επενδύουμε στην προώθηση του κατάλληλου υπαλλήλου στην κατάλληλη θέση» κατέληξε, αφήνοντας αιχμές για τις παλαιότερες διοικητικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες χαρακτήρισε «ψευδεπίγραφες».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γρηγόρης Θεοδωράκης ανέλαβε στη συνέχεια να εξειδικεύσει τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται και να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης έως και το 2019. Στην παρουσίασή του, ωστόσο, ξεκίνησε από τη δραματική επίδραση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφάρμοσε η χώρα στον δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από το 2010-2015 μειώθηκε το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου κατά 127.236 άτομα (ποσοστό 18,4% του συνόλου), καυτηριάζοντας την υπέρμετρη μείωση των δομών, τη σημαντική μείωση του προσωπικού που οδήγησε στην υποστελέχωση σημαντικού αριθμού υπηρεσιών.

Στη συνέχεια παρουσίασε τις κυβερνητικές προτάσεις για το Δημόσιο, οι οποίες σταδιακά θα εφαρμοστούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Μέσα στο 2017 θα έχει ολοκληρωθεί το ψηφιακό οργανόγραμμα του Δημοσίου, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, ενώ την επόμενη χρονιά θα καταρτιστούν Πρότυπα Ποιότητας για τους δημόσιους φορείς, τα οποία όμως θα εφαρμοστούν το 2019. Την ίδια χρονιά αναμένεται να ολοκληρωθεί και η ανάπτυξη μητρώου διαδικασιών στους φορείς της δημόσιας διοίκησης, οπότε και θα μπορεί στην πράξη να λειτουργήσει το «ψηφιακό ΚΕΠ». Οσον αφορά την αξιολόγηση του προσωπικού και την εφαρμογή της κινητικότητας, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι θα εφαρμοστούν από το 2018, ενώ επίσης από τον νέο χρόνο θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τους συμβασιούχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή