Με πολλά επεισόδια το σίριαλ του φορέα της Κεντροαριστεράς

Με πολλά επεισόδια το σίριαλ του φορέα της Κεντροαριστεράς

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη μέχρι τέλους για να υπάρξει και η δυνατότητα της εξ αποστάσεως ψήφου φέρονται αποφασισμένοι να δώσουν οι περισσότεροι διεκδικητές της ηγεσίας του νέου φορέα, αντιδρώντας στον όρο που έθεσε η Χαρ. Τρικούπη να υπάρξει προηγουμένως αυτοπρόσωπη παρουσία των ενδιαφερομένων. Αυτό διεμήνυαν χθες συνεργάτες τόσο του Στ. Θεοδωράκη όσο και των Γ. Καμίνη, Ν. Ανδρουλάκη, Γ. Ραγκούση και Γ. Μανιάτη, υπονοώντας μάλιστα ότι το πραγματικό κίνητρο της Φώφης Γεννηματά είναι να αποτρέψει τις νεότερες ηλικίες να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία, όπως και γενικότερα πολίτες που δεν συνδέονται με κόμματα.

Οπως έλεγε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών που μετείχε στην προχθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου, «οι εκπρόσωποι της Χαρ. Τρικούπη μοιάζουν να μας λένε “καλό είναι το κρασί, αλλά ελάτε να πιούμε μια μπίρα”». Αφηνε έτσι να εννοηθεί ότι είναι εντελώς προσχηματικές οι διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων της κ. Γεννηματά ότι επιθυμούν την εξ αποστάσεως ψήφο αν υπάρχει προηγούμενη αυτοπρόσωπη παρουσία των ενδιαφερομένων σε κάποια εφορευτική επιτροπή. «Οχι μόνον δεν είναι προσχηματικός ο όρος μας, αλλά συνιστά τον μόνο τρόπο για να μην εξευτελισθεί η διαδικασία», ανταπαντούσαν στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, προκαλώντας για ακόμη μία φορά τους θιασώτες της εξ αποστάσεως ψήφου «να κατονομάσουν έστω ένα μέρος του… πλανήτη που να εφαρμόζεται το σύστημα που προτείνουν».

Σε κάθε περίπτωση οι εκατέρωθεν αυτές αιχμές δείχνουν και τη μεγάλη δυσπιστία που υπάρχει πλέον μεταξύ των υποψηφίων. Κάτι που φάνηκε άλλωστε και στην προχθεσινή συνεδρίαση, παρά τις προσπάθειες του Ν. Αλιβιζάτου να βρεθεί ένας κοινός τόπος και –κυρίως– να μη γίνονται δηλώσεις και διαρροές που επιβεβαιώνουν το μεταξύ τους χάσμα.

Σοβαρές διαφωνίες όμως διαπιστώνονται πια και σε άλλα ζητήματα. Προχθές, δεν έγινε καν εφικτό να συμφωνηθεί όχι μόνον πού και πώς θα γίνουν τα ντιμπέιτ, αλλά ακόμη και ο αριθμός τους, ενώ προβληματικό παραμένει και ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα στο οποίο δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη δημοσιότητα. Αφορά την υποχρέωση ή μη όσων λάβουν μέρος στην ψηφοφορία να γίνουν μέλη του νέου φορέα.

Ο Στ. Θεοδωράκης προτάσσει ως αδιαπραγμάτευτο όρο οι ψηφοφόροι να μην υποχρεωθούν να γίνουν μέλη του νέου φορέα, με το επιχείρημα ότι είναι εντελώς ανορθόδοξο να εγγραφούν σε ένα κόμμα που όχι μόνον δεν έχει ακόμη νομική υπόσταση, αλλά ουδείς ξέρει ποια θα είναι η τελική μορφή του. Και υποστηρίζει τη δυνατότητα των πολιτών να εγγραφούν απλώς ως «φίλοι του νέου κόμματος» και η συγκεκριμένη λίστα να καταστραφεί μόλις πιστοποιηθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι αυτή τη δυνατότητα την είχε καθιερώσει και ο Γ. Παπανδρέου.

Με το ενδεχόμενο αυτό όμως διαφωνεί κάθετα η Χαρ. Τρικούπη, που χαρακτηρίζει τουλάχιστον παράδοξο το αίτημα Θεοδωράκη, θεωρώντας ότι όσοι προσέλθουν στις κάλπες πρέπει να αναλάβουν και την πολιτική ευθύνη της πράξης τους.

Με άλλα λόγια, το σίριαλ «νέος φορέας» έχει ακόμη πολλά επεισόδια μέχρι να προβληθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή