Φώφη Γεννηματά: Δεν υφίστανται επαρκείς εγγυήσεις

Φώφη Γεννηματά: Δεν υφίστανται επαρκείς εγγυήσεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι πολύ σοβαρό το εγχείρημα που κάνουμε για να το θέσουμε υπό αμφισβήτηση και να πάρουμε τόσο σημαντικό ρίσκο χωρίς εγγυήσεις. Ηδη, δύο εταιρείες έχουν αρνηθεί να το αναλάβουν. Επομένως, εγώ δεν βλέπω καμία διαφωνία, βλέπω, όμως, σοβαρότατο έλλειμμα στο επίπεδο των εγγυήσεων και αναρωτιέμαι ποιος θα αναλάβει το ρίσκο για ένα φιάσκο και νοθεία».

Με τον τρόπο αυτό και η ίδια πλέον η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε χθες τη θέση της για την εξ αποστάσεως ψήφο στην επικείμενη εκλογή αρχηγού του νέου φορέα. Επί της ουσίας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνον διεμήνυσε στους συνυποψηφίους της ότι δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει μια διαδικασία στην οποία δεν θα διασφαλίζεται –κατά την ίδια– με απόλυτο τρόπο το αδιάβλητο, αλλά τους προκάλεσε να απαντήσουν σε μία σειρά ερωτήσεων που επί μέρες θέτουν οι συνεργάτες της. «Ακόμα και υποστηρικτής της εξ αποστάσεως ψήφου παραδέχθηκε στην επιτροπή Αλιβιζάτου ότι κάποιος μπορεί να ψηφίσει δύο, τρεις και τέσσερις φορές, ή άλλος να πάρει το pin και άλλος να ψηφίσει τελικά», είπε η κ. Γεννηματά περιγράφοντας έναν απο τους κινδύνους τη ψηφοφορίας. Και φωτογραφίζοντας εμφανώς τους Στ. Θεοδωράκη, Γ. Ραγκούση και Γ. Μανιάτη που είναι οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της εξ αποστάσεως ψήφου χωρίς να προηγηθεί αυτοπρόσωπη παρουσία των ενδιαφερομένων, όπως αξιώνει η Χαρ. Τρικούπη, προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει τελικά «κανένας που θα επιμείνει να προχωρήσουμε χωρίς εγγυήσεις».

Η παρέμβαση της κ. Γεννηματά δεν έγινε τυχαία. Διαβλέποντας ότι και η αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου μάλλον θα καταλήξει σε ναυάγιο, θέλησε ήδη από χθες να θέσει προ των ευθυνών τους τους άλλους διεκδικητές της ηγεσίας. Επί της ουσίας, τους ρώτησε αν εκείνοι μπορούν να εγγυηθούν ότι κάποιος κακόβουλος δεν θα θελήσει να εξευτελίσει την εκλογική διαδικασία, έχοντας π.χ. εξασφαλίσει εκ προοιμίου 5-10 pin και ψηφίζοντας on camera εκ μέρους προσώπων που δεν θα το γνωρίζουν καν.

Στην παρέμβαση Γεννηματά απάντησε αμέσως ο Στ. Θεοδωράκης, επιβεβαιώνοντας το χάσμα που τους χωρίζει. «Oλοι ενδιαφερόμαστε για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας στον ίδιο βαθμό. Οι τεχνικοί διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει τρόπος διασφάλισής του. Ας τους αφήσουμε, λοιπόν, να μιλήσουν. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον Ν. Αλιβιζάτο», ήταν το σχόλιο του Ποταμιού, ενώ και ο Γ. Μανιάτης δήλωσε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον συνταγματολόγο. Πιο αιχμηρό ήταν το σχόλιο του Γ. Ραγκούση, που είπε πως «όποιοι αναλάβουν την ιστορική και πολιτική ευθύνη να οδηγήσουν την επιτροπή Αλιβιζάτου σε αδιέξοδο, θα έχουν ρίξει ατομική βόμβα στον προοδευτικό χώρο για πολλές δεκαετίες».

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί ότι οι Γ. Καμίνης, Ν. Ανδρουλάκης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος εμφανίζονται πλέον να μην αναγάγουν την εξ αποστάσεως ψήφο σε αιτία πολέμου με τη Χαρ. Τρικούπη. Κάτι που προφανώς θα σταθμίσει αύριο ο Ν. Αλιβιζάτος, ο οποίος δεν αποκλείεται να μετακυλίσει την τελική απόφαση σε μια επόμενη συνεδρίαση στην οποία θα προσκαλέσει τους ίδιους τους υποψηφίους και όχι τους εκπροσώπους τους, δεδομένου ότι αυτή έχει προσλάβει περισσότερο πολιτικό και λιγότερο τεχνοκρατικό χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή