Αβραμόπουλος: «Σένγκεν, το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρώπης»

Αβραμόπουλος: «Σένγκεν, το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρώπης»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια χαρακτήρισε τη Συνθήκη Σένγκεν ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη συνάντησή του χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η κατάρρευση του συστήματος Σένγκεν θα σημάνει και τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εξήρε τον ρόλο του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη μετεξέλιξη του Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριακή Ακτοφυλακή. 

Στη σημασία του νέου σώματος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια εστίασε ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι 400 στελέχη της έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες. «Διότι θα θυμόσαστε ότι στο ξεκίνημα κυρίως της προσφυγικής κρίσης το μεγάλο ζήτημα ήταν ότι, επειδή αιφνιδιάστηκε η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη δεν ήταν προετοιμασμένα, κατάφεραν να περάσουν περίπου 1.200.000 άτομα, χωρίς ελέγχους», επισήμανε. Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη μετανάστευση και την ασφάλεια ως τα κορυφαία ζητήματα αυτήν τη στιγμή και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οργανισμού ασφαλείας.

Επιδείνωση στα νησιά

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στα ελληνικά νησιά όπου υπάρχουν hotspots επιδεινώνεται καθημερινά λόγω του αυξημένου αριθμού των αφίξεων. 

Στη Βουλή χθες, εκπρόσωποι του οργανισμού Human Rights Watch, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της υποεπιτροπής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία, περιέγραψαν, με αφορμή πρόσφατη επίσκεψή τους στη Μόρια, όχι μόνο εξαιρετικά αρνητικές καταστάσεις ως προς τις συνθήκες διαμονής προσφύγων και μεταναστών ιδίως σε κέντρα «φιλοξενίας» στα νησιά, αλλά και μια προβληματική λειτουργία της κυβέρνησης. Ενδεικτικό της γενικότερης κυβερνητικής στάσης είναι πως επιδείχθηκε πλήρης αδιαφορία εκ μέρους των υπουργείων, ακόμα και για συνάντηση με τους εκπροσώπους του διεθνούς μη κυβερνητικού οργανισμού. Αναφορικά με την κατάσταση που συνάντησαν στη Μόρια, μεταξύ άλλων σημειώθηκαν σημαντική έλλειψη σωστής διατροφής και για παιδιά, προβλήματα πρόσβασης για άτομα με αναπηρία σε εγκαταστάσεις υγιεινής και εξόχως προβληματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος Σάμου χθες για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα, ζητήθηκε η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Παράλληλα, ζητείται η άμεση στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου όσων παραμένουν στο νησί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή