ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ.Τσίπρας: Tελευταία χρονιά της χώρας υπό καθεστώς μνημονίου το 2017

al-tsipras-teleytaia-chronia-tis-choras-ypo-kathestos-mnimonioy-to-2017-2212481

«Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία», ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του στο στο συνέδριο του ΣΒΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας τις διακηρύξεις του για την «τελευταία χρονιά της χώρας υπό καθεστώς μνημονίου». «Η χρονιά που διανύουμε είναι η τελευταία για τη χώρα μας σε καθεστώς μνημονίου αλλά και η πιο κρίσιμη. Η πολυετής ύφεση, η υψηλή ανεργία και τα προγράμματα έχουν πιέσει υπέρμετρα την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Τώρα πρέπει να δείξουμε αυτοπεποίθηση και μέγιστη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Το πρόγραμμα θα τελειώσει στην ώρα του και θα βάλουμε τέλος σε μια μακρά και επώδυνη περίοδο για την χώρα και την κοινωνία», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «παραλάβαμε τη χώρα του Grexit», προσθέτοντας ότι σήμερα «η χώρα έχει περάσει σε διαφορετική εποχή, καθώς οργανώνουμε το μέλλον, ευνοώντας την ανάπτυξη και τη δίκαιη κατανομή της στο σύνολο του ελληνικού λαού». «Η Ελλάδα με σταθερά βήματα αλλάζει και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει αυτή την αλλαγή της χώρας».

«Η ρήξη μας με το παρελθόν της ευνοιοκρατίας, πελατειακών σχέσεων, προνομιούχων ελίτ ήταν είναι και θα παραμείνει απόλυτη», συμπλήρωσε σχετικά.

«Η υγιής επιχειρηματικότητα που σέβεται τους νόμους, το περιβάλλον είναι αυτή που δεν διστάζει να επενδύσει στην καινοτομία την εξωστρέφεια τον πιο πολύτιμο παράγοντα, στο εργατικό δυναμικό. Το μοντέλο της έντασης γνώσης και όχι έντασης εργασίας είναι αυτό που μπορεί να βγάλει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης», συνέχισε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ακολούθως αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας: «μας λένε ότι είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας και στην πράξη επέβαλαν τον προστατευτισμό για τους ημέτερους».

«Σε κάθε περίπτωση έχουμε αναντίρρητα εισέλθει σε μια τροχιά ανάπτυξης και πρέπει να διατηρήσουμε τα διατηρήσιμα χαρακτηριστικά αυτής της τροχιάς στο μέλλον. Έχει μείνει η ασφαλής ολοκλήρωση που περνάει μέσα από την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όλες οι πλευρές εργάζονται για το σκοπό αυτό γιατί όλες οι πλευρές έχουν όφελος. Το πρόγραμμα θα τελειώσει την ώρα του και θα μπει ένα τέλος σε αυτή την επώδυνη περίοδο για την Ελλάδα. Η άνεργη ανάπτυξη δημιουργεί μη βιώσιμα κέρδη και τεχνικές φούσκες χωρίς αντίκρισμα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας στο αφήγημα της νέας περίοδου ανάπτυξης, στην οποία έχει εισέλθει η χώρα.

«Είναι εύκολο να μιλάς για επενδύσεις, αλλά για να ανοίγουν δρόμοι για να προωθηθούν, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δείτε πόσα χρόνια είχαν βαλτώσει οι εθνικοί μας αυτοκινητόδρομοι. Οι σήραγγες στα Τέμπη, το μετρό της Θεσσαλονίκης, τα ενεργειακά project, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Ελληνικό. Δείτε τι προσπάθεια γίνεται και τι αποτελέσματα είχε αυτή η προσπάθεια εδώ, στη βόρεια Ελλάδα. Τα αποτελέσματα έρχονται σε βάθος χρόνου με σκληρή δουλειά, καθαρότητα στις σχέσεις του κράτους με την επιχειρηματικότητα».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 18% στο πρώτο εξάμηνο του 2017, τονίζοντας ότι «πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από το 2001», καθώς «φέτος, μέχρι και τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ δεκαεξαετίας».

Αναφερόμενος έμμεσα και στο Ελληνικό, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους στο περιβάλλον όχι μόνο δεν αποθαρρύνει τους επενδυτές αλλά θα ενθαρύνει την υγιή επχειρηματικότητα και θα εδραιώσει το κύρος της χώρας. Ανάπτυξη προσανατολισμένη στη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας».

«Εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο ολόκληρων των Βαλκανίων» η Θεσσαλονίκη

«Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να ξαναγίνει ένα σημαντικό οικονομικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο ολόκληρων των Βαλκανίων. Αυτό είναι το όραμά μας. Δεν θέλουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη συμπρωτεύουσα αλλά κέντρο ισχυρό ολόκληρων των Βαλκανίων», ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με τις πολιτισμικές και οικονομικές προοπτικές της συμπρωτεύουσας

«Είναι μια διαφορετική αντίληψη που εμείς έχουμε για την βόρεια Ελλάδα. Η επόμενη ΔΕΘ το 2018 θα έχει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, καθώς η ΔΕΘ ανακτά έναν ιδιαίτερο διεθνή ρόλο που συμβάλει στο δόγμα μας για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», συμπλήρωσε.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)