Τσίπρας: «Πράξη γενναιότητας» η ψήφιση του ν/σ για τ

Τσίπρας: «Πράξη γενναιότητας» η ψήφιση του ν/σ για τ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως πράξη γενναιότητας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ενώ τόνισε ότι η Βουλή καλείται να διασφαλίσει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου που ζει στη χώρα στον αυτοπροσδιορισμό, «να άρει τον παραλογισμό της μη αποδοχής της επιλογής ενός προσώπου να καθορίσει εκείνο την ταυτότητα του φύλου του, δίχως προσβλητικές προϋποθέσεις και κριτήρια, και χωρίς την ψυχιατρικοποίηση της απόφασης του».

«Ναι, είναι το αυτονόητο», σχολίασε και πρόσθεσε: «Αλλά για τον καθένα από μας, από όσους τουλάχιστον θέλουν να λέγονται και να είναι προοδευτικοί, ή φιλελεύθεροι, εκτός από αυτονόητο είναι και μια πράξη γενναιότητας», αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί λίγο αργότερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας το ότι – σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ – δεν στέκεται δίπλα στους «στιγματισμένους, τους καταπιεσμένους».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε: «Δεν μπορείτε να είστε φιλελεύθεροι όταν έρχεται η συζήτηση στα θέματα της αγοράς εργασίας και όταν πρέπει να συγκρουστείτε με κατεστημένες αντιλήψεις αλλά και φοβικά συντηρητικά αντανακλαστικά, να υποχωρείτε», ενώ επιτέθηκε προσωπικά τόσο στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον αντιπρόεδρο του κόμματος, Αδ. Γεωργιάδη, λέγοντας τα εξής:

«Εξάλλου ήταν ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης που πριν λίγες εβδομάδες μετά από συνάντηση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στις 12 Ιουλίου, είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει και θα ψηφίσει επι της αρχής, τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Τι έγινε ξαφνικά και άλλαξε γνώμη; Δε σας άφησε ο κος Γεωργιάδης; Και για να χρυσώσετε το χάπι μετά, του πήρατε και το χαρτοφυλάκιο της άμυνας;… Εμ, δε του χρειάζεται το χαρτοφυλάκιο της άμυνας του αντιπροέδρου, γιατί έχει το χαρτοφυλάκιο του καθορισμού της γραμμής και της πολιτικής σας…». Έχετε μετατρέψει τη Ν.Δ σε ένα υβρίδιο νεοφιλελεύθερου φανατισμού στην οικονομία και ακραίου δεξιού λαϊκισμού στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», σχολίασε απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη. 

Τέλος, σημείωσε ότι αναμένει από το ΠΑΣΟΚ «που διαρκώς μας εγκαλεί για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, να παραδεχτεί ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη μια σειρά από σημαντικές και δύσκολές προοδευτικές τομές».

«Στην Ελλάδα του 2017, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, η συζήτηση για τη διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων γίνεται πολλές φορές στο έδαφος των στρεβλώσεων ενός συντηρητισμού που καλεί όχι μόνο για τον μη σεβασμό στην διαφορετικότητα, αλλά για την εκούσια τιμωρία των συνεπειών της διαφορετικότητας», σχολίασε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Με άλλα λόγια, και για να επανέλθω στο θέμα της σημερινής συνεδρίασης, όσοι μας καλούν να αποσύρουμε το νόμο, μας ζητούν όχι μόνο να μη γίνει σεβαστός ο αυτοπροσδιορισμός ενός ατόμου ως προς το φύλο του, αλλά να αφήσουμε να συνεχίζεται εκ των πραγμάτων η περιθωριοποίηση, το bullying και ο εξευτελισμός της προσωπικότητας μερίδας συμπολιτών μας, που βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό, και τα στερεότυπα». «Τους απαντάμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο», είπε.

Απευθυνόμενος, δε, στην αντιπολίτευση διερωτήθηκε: «Θα υποστηρίξει την πολιτική τομή που θεμελιώνεται στα νομικά κείμενα του σύγχρονου κόσμου;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή