ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ για στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ: «Παρέλαβαν οικονομία σε ανάπτυξη και οδήγησαν σε νέα χρέη»

nd-gia-stoicheia-elstat-parelavan-oikonomia-se-anaptyxi-kai-odigisan-se-nea-chrei-2214017

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία υφεση είχαμε και το 2016, σχολίασε το γραφείο τύπου της ΝΔ. Η  Ελληνική Στατιστική ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του έτους 2016, σε σχέση με το 2015, παρουσίασε μείωση κατά 0,2%, έναντι μηδενικής μεταβολής που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2017.

Η ΝΔ αναφέρει πως τα «στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση Σαμαρά έβγαζε τη χώρα από την κρίση» δείχνουν πως «η Κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβε μια οικονομία που αναπτύσσονταν και τη βύθισε στην ύφεση τη διετία 2015 -2016» και συνεχίζει: 

«Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ύφεση για το 2016 ύψους -0,2%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για στασιμότητα (0,0%). Ταυτόχρονα, αναθεώρησε προς τα πάνω το Α.Ε.Π. του 2014, με αποτέλεσμα να διαμορφώνει πλέον την ανάπτυξη στο +0,7%, αντί προηγούμενης εκτίμησης για +0,4%, και προς τα κάτω το Α.Ε.Π. του 2015 ανεβάζοντας την ύφεση στο -0,3%, αντί προηγούμενης εκτίμησης για -0,2%.Δυστυχώς, από ιδεοληψία και ανικανότητα χάνεται για την ελληνική οικονομία η μία ευκαιρία μετά την άλλη Όπως αναδεικνύει η πρόσφατη Έκθεση του Δ.Ν.Τ. για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WEO O.c.t. 2017) την ώρα που όλες οι προηγμένες χώρες αναπτύσσονται ταχύτερα από ότι προβλεπόταν, η Ελλάδα καταγράφεται ως η μόνη αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη».

Η ανακοίνωση καταλήγει: 

«Η υπερφορολόγηση, η αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις, η αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης που προκαλεί αυτή η Κυβέρνηση, δυστυχώς, οδήγησε το Δ.Ν.Τ. να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το 2017 από +2,8% σε +1,8%.

Επιπρόσθετα υποβάθμισε τις προβλέψεις του για το μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας στο καταθλιπτικό +1%.

Συμπερασματικά, επί της προηγούμενης Κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία η ύφεση -9,1% του 2011, μετατράπηκε σε ανάπτυξη +0,7% σε δύο χρόνια. Αντίθετα, τη διετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η ανάπτυξη + 0,7% έγινε ύφεση -0,2%. Και σήμερα, μετά από 3 χρόνια οπισθοχώρησης, ζημιά 100 δις ευρώ και μέτρα 14,5 δις ευρώ ο «πρωθυπουργός των φόρων» πανηγυρίζει εάν πιάσουμε το μισό ρυθμό ανάπτυξης από όσο θα είχαμε, αν δεν είχε κυβερνήσει ο ίδιος».

Η ανακοίνωση ακολουθείται από το εξής γράφημα: 

nd-gia-stoicheia-elstat-parelavan-oikonomia-se-anaptyxi-kai-odigisan-se-nea-chrei0

Aντίδραση από Ποτάμι

O πρόεδρος του Ποταμιού από την πλευρά του με ένα tweet σχολίασε πως η χώρα είναι δέσμια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η φτώχεια μεγαλώνει «επιβεβαιώνοντας την αποτυχία».