ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βόλεμα» ημετέρων και δημόσια σπατάλη σε Οργανισμούς καταγγέλλει η Ντόρα Μπακογιάννη

volema-imeteron-kai-dimosia-spatali-se-organismoys-kataggellei-i-ntora-mpakogianni

«Βόλεμα» ημετέρων και πρωτοφανής δημόσια σπατάλη στο Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας και στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, καταγγέλλει με τοποθέτηση της η αρμόδια τομεάρχης Ανάπτυξης και Οικονομίας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής της ΝΔ αναφέρει πως «παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση της οικονομίας και την ανάγκη εξοικονόμησης και καλύτερης αξιοποίησης των δημοσίων πόρων, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα, η κυβέρνηση επιλέγει να "βολεύει" δικούς της ανθρώπους σε διοικητικά συμβούλια οργανισμών που είτε έχουν συγχωνευθεί με άλλους είτε διαθέτουν ολιγάριθμο προσωπικό».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη αποτελεί το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), το οποίο έχει 2 υπαλλήλους, έμμισθο Πρόεδρο-Διευθύνοντα Σύμβουλο και 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «πρόσφατα, μάλιστα, το ΤΑΝΕΟ εγκαταστάθηκε στο χώρο του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), με το οποίο ουσιαστικά συγχωνεύθηκε. Έτσι, λοιπόν, στα νοικιασμένα γραφεία της οδού Ξενίας, στο κέντρο της Αθήνας, συγκατοικούν περίπου 30 υπάλληλοι του ΕΤΕΑΝ, 2 υπάλληλοι του ΤΑΝΕΟ, 2 Διοικητικά Συμβούλια και 2 Πρόεδροι. Να σημειωθεί πως το ΕΤΕΑΝ έχει 4 αυτόνομα Ταμεία (Επιχειρηματικότητας, Εξοικονομώ κατ’ οίκον, Ενάλιο και Αγροτικής Επιχειρηματικότητας) και διοικείται από Πρόεδρο και 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Αντιθέτως, το ΤΑΝΕΟ εμφανίζεται ως θυγατρική του ΕΤΕΑΝ, παρόλο που και στα δυο Ταμεία μέτοχος είναι το ίδιο το κράτος. Στο μεταξύ, 3 μέλη του Δ.Σ. του ΕΤΕΑΝ είναι ταυτόχρονα μέλη στο Δ.Σ. του ΤΑΝΕΟ». 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Για ποιο λόγο συντηρούνται 2 Πρόεδροι και 2 Διοικητικά Συμβούλια σε 2 κρατικούς οργανισμούς που στην ουσία έχουν συγχωνευθεί, αφού οι μετοχές του ΤΑΝΕΟ έχουν περάσει στο ΕΤΕΑΝ; 
  • Ποιες οι αμοιβές των Προέδρων και των μελών των Δ.Σ. του ΤΑΝΕΟ και του ΕΤΕΑΝ;
  • Ποιο ακριβώς είναι το έργο του ΤΑΝΕΟ και του ΕΤΕΑΝ από το 2015 μέχρι σήμερα;
  • Εντός του 2017 έχουν χρηματοδοτηθεί δράσεις και επιχειρήσεις από τους συγκεκριμένους οργανισμούς;