Ανθρωποι – κλειδιά στις Βρυξέλλες

Ανθρωποι – κλειδιά στις Βρυξέλλες

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Π​​οιοι είναι οι άνθρωποι που συγκροτούν την εμπροσθοφυλακή των ελληνικών συμφερόντων στις Βρυξέλλες; Ποιοι είναι αυτοί που βιώνουν τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και μπορούν να επηρεάσουν τα κέντρα των αποφάσεων; Κινούνται και δεν τους ξέρουμε; Ή δεν υπάρχουν και προφανώς δεν λειτουργεί καμιά τέτοιου τύπου εθνική ομάδα, έστω και άτυπα, στους κρίσιμους αρμούς του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, πράγμα εξαιρετικά απαραίτητο –και εξίσου κοινότοπο όμως– με δεδομένο ότι κατά αυτόν τρόπο δουλεύουν τα περισσότερα άλλα κράτη-μέλη; Από ό,τι φαίνεται μάλλον ισχύει η δεύτερη περίπτωση, η οποία καταδεικνύει και ένα ακόμη μεγάλο πολιτικό έλλειμμα για την Ελλάδα! Σε εποχές πολύ δύσκολες μάλιστα, με την αξιοπιστία της χώρας κατακερματισμένη…

Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στα κέντρα των μεγάλων αποφάσεων δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι οι πλέον καθοριστικοί πολιτικοί κρίκοι στην προώθηση των συμφερόντων του τόπου, ειδικά σε ενιαίους και πολύπλοκους συνασπισμούς όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωζώνη. Κι όμως… Ισως ακόμη η πολιτική τάξη και η λεγόμενη οικονομική ελίτ του τόπου μας δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η τύχη και το μέλλον της Ελλάδας εξαρτώνται πραγματικά στο εξής από την Ευρώπη! Από τα ισχυρά κέντρα των αποφάσεων, τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη ή το Βερολίνο, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας.

Μετά τη δημοσιονομική κατάρρευση, ειδικότερα, και τη βαθιά κρίση στην οποία περιέπεσε η Ελλάδα, από το 2008 και μετά, η μοίρα του τόπου είναι άμεσα εξαρτημένη πλέον από την τσέπη και τις αποφάσεις της Ευρώπης. Για παράδειγμα, η προοπτική του τόπου είναι πολύ λιγότερο εξαρτώμενη από την Ουάσιγκτον σήμερα, όποια και εάν είναι όντως η επιρροή που ασκεί παραδοσιακά η δυτική υπερδύναμη. Μπορεί τη στιγμή αυτή η Ελλάδα να έχει αποκτήσει ένα γεωπολιτικό προνόμιο λόγω της σύγκρουσης των Ηνωμένων Πολιτειών με τον Ερντογάν, αύριο όμως πάλι το βάρος μπορεί να μετατοπιστεί προς την Τουρκία. Η Ευρώπη λοιπόν είναι όλα τα λεφτά για την Ελλάδα και κανείς δεν μπορεί να το υποτιμήσει αυτό. Διότι, πολύ απλά, ο τόπος θα το πληρώνει!

Ικανοί και αξιόπιστοι άνθρωποι στα κέντρα των ευρωπαϊκών υποθέσεων χρειάζονται. Επειγόντως! Εκεί όπου «μαγειρεύονται» οι εξελίξεις των επόμενων ετών, εκεί όπου διαμορφώνονται οι αποφάσεις και τα μεγάλα συμφέροντα, πολλές φορές ως αποτέλεσμα μάλιστα των ενδοευρωπαϊκών (εθνικών) πολιτικών συγκρούσεων. Εκεί χρειαζόμαστε ανθρώπους, άμεσα. Στελέχη στις Βρυξέλλες, πρωτίστως, με γνώση, με εμπειρία και κύρος. Ελληνες που θα γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα (οιονεί αντιπροσώπους της χώρας) και θα μπορούν να σταθούν ως ισότιμοι συνομιλητές των απαιτητικών Ευρωπαίων εταίρων. Ανθρωποι-κλειδιά οι οποίοι ξέρουν τι σημαίνει η «ευρωπαϊκή μέθοδος», οι αντιλήψεις και οι ξεχωριστοί κανόνες των μηχανισμών προετοιμασίας ή λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες.

Οι αποδοτικές σχέσεις προϋποθέτουν εμπιστοσύνη και απαιτούν διάρκεια. Το ευρωσύστημα είναι βαθύ και πολυεπίπεδο. Στοιχειωδώς να αναφέρουμε την Κομισιόν, την Κεντρική Τράπεζα, το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τη Σύνοδο Κορυφής, τα συμβούλια υπουργών, ακόμη και το περίφημο Eurogroup, το οποίο λαμβάνει κολοσσιαίας σημασίας αποφάσεις κι όμως δεν προβλέπεται από καμία συνθήκη! Ακόμη και εάν αποχυμώσουμε πολιτικά τα πράγματα, λοιπόν, μιλάμε έτσι κι αλλιώς για έναν τεράστιο γραφειοκρατικό μηχανισμό, ο οποίος θέλει διαρκή παρακολούθηση, ξεχωριστή και μεθοδική προσέγγιση. Το ιδιαίτερο εθνικό βάρος που έχει μια σταθερή και έξυπνη «διαπραγματευτική αντιπροσώπευση» στην καρδιά της Ευρώπης είναι, νομίζουμε, το αυτονόητο για όσους καταλαβαίνουν το τι συμβαίνει και τι δρομολογείται στη Γηραιά Ηπειρο. Περισσότερο από ποτέ και από οποιαδήποτε άλλη χώρα σήμερα για την Ελλάδα. Η χώρα πρέπει να δώσει το παρόν, μια σπουδαία παρουσία. Θα είναι κρίμα πολύ να χαθεί και άλλος τόσο πολύτιμος χρόνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή