Αγώνας δρόμου για ολοκλήρωση προαπαιτουμένων

Αγώνας δρόμου για ολοκλήρωση προαπαιτουμένων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιτάχυνση υλοποίησης των προαπαιτουμένων από τα υπουργεία που εμπλέκονται σε αυτά εξελίσσεται σε κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και προς την κατεύθυνση αυτή τις προηγούμενες ημέρες δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές από την κυβερνητική ηγεσία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι από την πλευρά της κυβέρνησης θα πρέπει να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα στο ακέραιο και εγκαίρως, προκειμένου να «τρέξουν» τα χρονοδιαγράμματα που η κυβέρνηση έχει ενσωματώσει στον οδικό χάρτη ενεργειών για την ομαλή ολοκλήρωση του μνημονίου. O κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε χθες, στα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, βέβαιος ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία εξόδου από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, με ορόσημο τον ερχόμενο Αύγουστο. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι, αν και από την πλευρά των εταίρων έχει εκδηλωθεί η διάθεση να ολοκληρωθεί τάχιστα η τρίτη αξιολόγηση, δεν πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις στην υλοποίηση όλων αυτών τα οποία έχουν συμφωνηθεί. Και προκειμένου η κυβέρνηση να μπορεί να ζητήσει από τους δανειστές να είναι συνεπείς στα της συμφωνίας, θα πρέπει πρώτα να επιδείξει συνέπεια η ίδια.

Παράλληλα με την υλοποίηση των προαπαιτουμένων, ορισμένα από τα οποία εμπεριέχουν δυσκολίες στη διαχείρισή τους σε σχέση με τη στενή κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα τα προαπαιτούμενα που αφορούν την αγορά ενέργειας, αλλά και τη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση επικεντρώνει την προσοχή της σε δύο μέτωπα: το πρώτο αφορά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα. Η συζήτηση για την τελική διανομή του μερίσματος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη με τους εταίρους. Ωστόσο, ήδη από την κυβέρνηση το συγκεκριμένο θέμα επιδιώκεται να μεταφερθεί στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης, καθώς η διανομή μερίσματος είναι το θετικό αντίβαρο στην αρνητική για την κυβέρνηση υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους δανειστές, από την κυβέρνηση αποφεύγουν να ανακοινώσουν επισήμως λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό που υπάρχει και για τις ομάδες εκείνες στις οποίες θα κατευθυνθεί το βοήθημα. Και τούτο, διότι σίγουρα θα υπάρξουν και δυσαρεστημένοι, κοινωνικές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα, που δεν έχουν λαμβάνειν.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά τον σχεδιασμό της επόμενης εξόδου στις αγορές, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και είναι κρίσιμη παράμετρος στο αφήγημα ομαλής εξόδου από το μνημόνιο. Αυτό, διότι, πέραν της εικόνας σταδιακής επανόδου στην ομαλότητα που η κυβέρνηση επιθυμεί να οικοδομήσει με τις δοκιμαστικές εξόδους, ο σχεδιασμός είναι από τα κεφάλαια που θα αντληθούν να διαμορφωθεί ένα «μαξιλάρι» ικανό να απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς θα συνοδεύσουν την ολοκλήρωση του προγράμματος και την αναγκαστική, πλέον, στροφή στις αγορές ως μοναδική πηγή άντλησης κεφαλαίων.

Οι «53+»

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας, καθώς είναι το δικό του αφήγημα επιτυχίας του προγράμματος που αμφισβητείται, βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν επιπλέον «πονοκέφαλο». Την επιστροφή στο προσκήνιο της κριτικής εκ των έσω, από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή. Η πιο σημαντική εσωκομματική ομαδοποίηση, η κίνηση των «53+», προχώρησε στην πιο δυναμική παρέμβασή της εδώ και καιρό και έβαλε στο τραπέζι των κομματικών διεργασιών, και όχι μόνο, όλα τα μεγάλα ζητήματα που έχει εντάξει κατά καιρούς στη ατζέντα της. Αφήνεται να εννοηθεί, μάλιστα, ότι η «ζωηρή» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν το πρώτο βήμα της κίνησης στην κατεύθυνση προώθησης μιας περισσότερο αριστερής ατζέντας στην κυβερνητική πολιτική, μιας ατζέντας με αναφορές στις καταβολές, ιδεολογικές και πολιτικές, του ΣΥΡΙΖΑ. Η προοπτική ολοκλήρωσης του προγράμματος μεταφράζεται, προφανώς, ως το τέλος των υποχωρήσεων και των αναγκαστικών συμβιβασμών, που μέχρι τώρα έμπαιναν ως προμετωπίδα από τον κ. Τσίπρα με επίκληση της ανάγκης για σωτηρία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή