Προς μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή

Προς μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εφ’ όλης της ύλης σκληρή πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή Ωρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ανομίας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου σπεύδουν να προεξοφλήσουν κοινοβουλευτική ήττα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μιλούν για «αυτογκόλ» του κ. Μητσοτάκη, παραπέμποντας στις σημαντικές επιτυχίες της αστυνομίας (σύλληψη 29χρονου για την αποστολή τρομο-φακέλων παγιδευμένων με εκρηκτικά, σύλληψη του δράστη της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου κ.ά.). Οι επιτυχίες αυτές των διωκτικών αρχών, που ήρθαν στο μεσοδιάστημα από την κατάθεση της ερώτησης Μητσοτάκη μέχρι τη συζήτησή της στη Βουλή, θεωρούν στην κυβερνητική ηγεσία ότι αυτομάτως ακυρώνουν το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί γενικευμένης ανομίας και αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αρθρώσει την επιχειρηματολογία του έναντι του κ. Μητσοτάκη παραθέτοντας τις σημαντικές επιτυχίες των διωκτικών αρχών την τελευταία διετία. Για το πρωθυπουργικό επιτελείο, η λίστα αυτή αποτελεί από μόνη της απάντηση στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βεβαίως, αυτό το αφήγημα δεν απαντά στο σκέλος της επιχειρηματολογίας της αντιπολίτευσης περί πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης για κάλυψη στην παραβατικότητα από ομάδες αντιεξουσιαστών που εμφανίζονται να δρουν σχεδόν ανενόχλητες.

Υπόθεση Αυγενάκη

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας, σε ένα δεύτερο επίπεδο της τοποθέτησής του, θα καλέσει σε υψηλούς τόνους τον κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί για τα πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία του γραμματέα της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη με άτομο που εμπλέκεται με υποθέσεις εκβιασμών, αλλά και σε όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της δίκης για τη Siemens. Η επιχειρηματολογία του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί, υπό το βάρος αυτών των υποθέσεων, να μιλάει για θέματα νομιμότητας.

Πάντως, συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι η σημερινή συζήτηση στη Βουλή δεν θα περιοριστεί στο θέμα το οποίο έχει εγείρει η ερώτηση. Πρόθεση της κυβερνητικής ηγεσίας είναι να αξιοποιήσει το βήμα για μια ευρύτερη αντιπαράθεση, που θα καταδείξει τις διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, στη στρατηγική εξόδου από τα μνημόνια και, κυρίως, στο ζήτημα διανομής του κοινωνικού μερίσματος το οποίο και αναδεικνύουν από την κυβέρνηση, καθώς θεωρούν ότι πολιτικά την ευνοεί.

Η τελική μορφοποίηση της στρατηγικής που θα υιοθετήσει ο πρωθυπουργός πρόκειται να γίνει με βάση και την τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Μητσοτάκης. Αν, δηλαδή, θα επιμείνει στο πλαίσιο της ερώτησης που κατέθεσε, για την οποία από την κυβέρνηση επιμένουν ότι είναι ξεπερασμένη από τις εξελίξεις, ή αν θα επιλέξει να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα την καθημερινότητας αλλά και των κυβερνητικών επιλογών.

Με βάση τις τοποθετήσεις των στελεχών του οικονομικού επιτελείου το τελευταίο διήμερο, με επίκεντρο την επιλογή να επιβαρυνθούν φορολογικά τα μεσαία στρώματα, στην κυβέρνηση αναμένουν ότι θα υπάρξει σχετική αναφορά από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και το πλαίσιο εντός του οποίου θα απαντηθεί μια τέτοια αναφορά θα είναι η παραπομπή στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ακραία φτώχεια και να εξασφαλισθούν στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή