Οι μη απαντήσεις Τσίπρα και η διαδικαστική «ανομία» στη Βουλή

Οι μη απαντήσεις Τσίπρα και η διαδικαστική «ανομία» στη Βουλή

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς απαντήσεις από πλευράς του κ. Αλ.Τσίπρα σε κρίσιμα θέματα-ενδεικτικά του κλίματος ανομίας στη χώρα, όπως η κατάσταση στις φυλακές και στους πανεπιστημιακούς χώρους, τα οποία έθεσε ο κ. Κυρ.Μητσοτάκης, αλλά και με την πολιτική ένταση στο ζενίθ, με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταλλάσσουν βαρύτατους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, ολοκληρώθηκε η εκτός ελέγχου –ακόμα και ως προς την διάρκειά της- κοινοβουλευτική «μονομαχία» των δύο για την έξαρση της εγκληματικότητας και την αύξηση των φαινομένων βίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στις επιπτώσεις από την υλοποίηση του νόμου Παρασκευόπουλου (καταδικασθέντες αποφυλακίστηκαν και υπέπεσαν σε εγκλήματα κάποτε μεγαλύτερα εκείνων για τα οποί οδηγήθηκαν στις φυλακές), την κατάργηση των φυλακών «Τύπου Γ», τα κρούσματα παραβατικότητας και ανομίας στους χώρους των ΑΕΙ. Επίσης, αναφέρθηκε στα όσα άκρως επικριτικά για την ΕΛΑΣ και ειδικά για τα ΜΑΤ έλεγε παλαιότερα ο κ. Τσίπρας (ότι είναι «παρακρατικές συμμορίες»).

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για υιοθέτηση από τον κ. Μητσοτάκη «ακροδεξιάς ρητορικής φόβου», υποστήριξε πως πρόκειται για μια επιλογή πανικού καθώς βλέπει ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της οδηγεί τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την κρίση, ενώ σε μια σχεδόν προαναγγελθείσα –μέσω «διαρροών» όλες τις προηγούμενες ημέρες- προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας, έκανε ευθεία προσωπική επίθεση απαξίωσης του προέδρου της ΝΔ, με αναφορές στην υπόθεση Ζήμενς, αλλά και σε πρόσφατο δημοσίευμα που εμφανίζει τον γραμματέα της ΚΟ Ελ.Αυγνεάκη να έχει επικοινωνία με πρόσωπα που κινούνται στο χώρο των ποινικών.

Ειδικά με αφορμή αυτές τις τελευταίες αναφορές, στους διαδρόμους της Βουλής, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης υπέστη σοβαρή πολιτική ήττα, και προέβαλλαν τον ισχυρισμό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν δικαιούται να ομιλεί για τέτοια θέματα.

Από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, τονίζουν αντιθέτως: από τη συζήτηση που ορθώς έγινε σήμερα στην αίθουσα της Ολομέλειας, αυτά που αναδεικνύονται είναι αφενός ότι παρουσιάστηκαν με σαφήνεια οι θέσεις του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το τί θα πράξει η κυβέρνηση της ΝΔ για την ασφάλεια των πολιτών. «Η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, η επαναφορά των φυλακών τύπου Γ και η ισχύς του ποινικού κώδικα για όλα τα εγκλήματα στους χώρους των Πανεπιστημίων, πλήν των δράσεων που αφορούν την διακίνηση των ιδεών», είναι ορισμένα από αυτά που επισήμανε μικλώντας με δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Αντιθέτως, προστίθεται, εκ μέρους του πρωθυπουργού δεν υπήρξε καμμία απολογία στους συγγενείς εκείνων που σκοτώθηκαν από τους αποφυλακισθέντες και στους καμμένους» από τους Ρουβίκωνες». Ερωτηθείσα δε για την περίπτωση του γραμματέα της γαλάζιας ΚΟ, η κυρία Σπυράκη απλώς παρέπεμψε στα όσα είπε ο κ. Αυγενάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του (στο Σκάι).

Οποιος παρακολούθησε προσεκτικά από την τηλεόραση τη σημερινή σύγκρουση των δύο ανδρών, αλλά και ιδίως εκείνοι που την παρατήρησαν εκ του σύνεγγυς, θα διαπίστωσε κυρίως τέσσερα στοιχεία:

Πρώτον, ότι οι φράσεις και οι χαρακτηρισμοί τους οποίους χρησιμοποίησαν οι δύο άνδρες καταδεικνύουν πως η πολιτική ζωή κινείται πλέον σε άνευ μέτρου και άγνωστης κατάληξης συγκρουσιακή τροχιά.

Δεύτερον, ότι ο πρωθυπουργός, που συνηθίζει τις προσωπικές, απαξιωτικού προς τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο, φραστικές επιθέσεις, έδειξε σήμερα εντόνως ενοχλημένος που ο κ. Μητσοτάκης τον αποκάλεσε ψεύτη, με αφορμή ισχυρισμούς που είχε εκφράσει και τους οποίους ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Τρίτον, ότι παγιώνεται μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η τάση εκτός κοινοβουλευτικών κανόνων επιθέσεων κατά του κ. Μητσοτάκη: Οχι για πρώτη φορά, αλλά σήμερα πολλάκις, εξ αφορμής ορισμένων αναφορών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις οποίες διαφωνούν, δεν δίσταζαν, ενίοτε χωρίς να προκαλούν παρέμβαση του προεδρείου, να τον διακόπτουν με φωνές και σχόλια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων, το «θάρρος» αυτό το λαμβάνουν ευθέως από τον πρωθυπουργό, ο οποίος ορισμένες φορές εθεάθη να γελά περιπαικτικά για όσα έλεγε από του βήματος ο κ. Μητσοτάκης. «Σας χαρακτηρίζει πολιτική χυδαιότητα. Αντί να χασκογελάτε κάθε τρεις και λίγο, θα σας συμβούλευα να προσδεθείτε, ενόψει της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού που έρχεται», διαμαρτυρήθηκε κάποια στιγμή ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τέταρτον, ότι στον πυρήνα της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας είναι οι συνεχείς επιθέσεις στα ΜΜΕ. Ο πρωθυπουργός πολλές φορές μίλησε σχετικά, καταδεικνύοντας ότι οι αναλόγου περιεχομένου συνεχείς αναφορές του συνόλου των στελεχών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή