Γ. Μανιάτης στην «Κ»: Να ανατρέψουμε τη στασιμότητα του 7%

Γ. Μανιάτης στην «Κ»: Να ανατρέψουμε τη στασιμότητα του 7%

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο λόγος του απέναντι στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα αιχμηρός σημειώνοντας πως αξιόπιστος δεν σημαίνει «τσαμπουκάς που ζητιανεύει», ούτε «ψίχουλα» στους αδυνάτους. Ο Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής Αργολίδας και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, θεωρεί εγγυητή της ενότητας την επόμενη μέρα τον ίδιο τον κόσμο της παράταξης και ζητεί, μέσω συνέντευξης στην «Κ», ανατροπή της στασιμότητας του 7%.

– Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα χρησιμοποιούσατε συνεχώς τον όρο «σοσιαλδημοκρατία». Ο όρος Κεντροαριστερά δεν σας εκφράζει;

– Την Κυριακή θέλουμε μια διπλή ανατροπή. Να ανατρέψουμε τη στασιμότητα του 7% της παράταξης, επιλέγοντας νέα ηγεσία. Να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό με στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και αποτροπή αυτοδυναμίας της Ν.Δ. Αυτοί οι στόχοι εξυπηρετούνται με μια σύγχρονη κεντροαριστερή, σοσιαλδημοκρατική πολιτική, όροι ταυτόσημοι.

– Εχετε μιλήσει ευθέως για κατάργηση των κομμάτων και δημιουργία νέου ενιαίου φορέα. Σε αυτή την περίπτωση τα χρέη του ΠΑΣΟΚ τι θα απογίνουν;

– Το νέο ενιαίο Κίνημα θα ανανεώσει την πολιτική ζωή του τόπου, θα αναζωογονήσει την παράταξη. Με νέο πολιτικό πολιτισμό σε ένα τραυματισμένο κομματικό σύστημα. Χωρίς καμία παραγραφή υποχρεώσεων του ΠΑΣΟΚ, το οποίο άλλωστε ξεπληρώνει τα δάνειά του. Θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι το τελευταίο ευρώ, χωρίς καμία επιβάρυνση του ελληνικού λαού.

– Σας έχουμε ακούσει επανειλημμένως να μιλάτε για πολιτικό ΑΣΕΠ, αξιοκρατία και πολιτικούς που πρέπει να έχουν ένσημα. Αναφέρεστε σε κάποιον από τους συνυποψηφίους σας;

– Αναφέρομαι πάντα σε αρχές και αξίες, με τις οποίες πρέπει να κρίνεται και να συγκρίνεται ο πολιτικός, πολύ περισσότερο ένας πολιτικός ηγέτης. Μιλώ για πολιτικό ΑΣΕΠ με την έννοια της αξιοκρατίας σε όλο το κομματικό και πολιτικό φάσμα της χώρας. Στην επαγγελματική, αλλά και την πολιτική διαδρομή όλων μας. Ο σύγχρονος Ελληνας πολιτικός πρέπει να συγκεντρώνει συγκεκριμένες αρετές. Να είναι αξιόπιστος για να νικήσει κατά κράτος λαϊκισμό και δημαγωγία και ταυτόχρονα να έχει τη γνώση, την εμπειρία, τα ένσημα, την καινοτομία της σκέψης για να διευθύνει το μεγάλο έργο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Αυτές οι αρετές συνιστούν τα κριτήρια για το πολιτικό ΑΣΕΠ της αξιοκρατίας και των ικανοτήτων ενός πολιτικού για τις ανάγκες της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για την πτώση του βιοτικού επιπέδου της λεγόμενης «μεσαίας τάξης». Τι απαντάτε;

– Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συγκυβερνήτες του είναι ένας υποκριτικός θίασος της πολιτικής. Ψεύδονται και αυτοαναιρούνται διαρκώς. Αυτό ακριβώς ισχύει και στην πολιτική τους για τη μεσαία τάξη. Δεν την υπερφορολόγησαν για να στηρίξουν δήθεν τους αδύναμους. Γιατί εξίσου ξήλωσαν προνοιακές δομές και αφαίρεσαν εισοδήματα αδυνάμων. Φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν τη μεσαία τάξη, τον πυλώνα ευημερίας της κοινωνίας, για να διατηρήσουν το κομματικό καθεστώς των ημετέρων και να επιστρέψουν ψίχουλα στους αδυνάτους, στηρίζοντας έτσι την εκλογική τους δύναμη που καταρρέει.

– Eνότητα. Τη θεωρείτε βέβαιη την επόμενη μέρα;

– Η ενότητα της παράταξης έχει ως συλλογικό εγγυητή τον προοδευτικό κόσμο που θα συμμετάσχει και θα στηρίξει το εγχείρημα. Μαζί όλοι εμείς οι συνυποψήφιοι θα είμαστε παρόντες στην επόμενη μέρα της παράταξης.

– Εχετε κυβερνητική εμπειρία. Οσα έχει υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους μας αλλάζουν;

– Αλλάζουν, υπό έναν όρο. Οτι η ελληνική κυβέρνηση είναι αξιόπιστος συνομιλητής απέναντι στους Eυρωπαίους εταίρους και δανειστές. Αξιόπιστος δεν σημαίνει συγκαταβατικός, ούτε σημαίνει «τσαμπουκάς που ζητιανεύει». Σημαίνει ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει και πείθει έμπρακτα τον συνομιλητή του. Μόνον αν η χώρα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που διαρκώς αναβάλλει, μπορεί να πετύχει μικρότερα πλεονάσματα, δημοσιονομικές ανάσες, αναδιαπραγμάτευση του χρέους, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή