Εθνικό πένθος κήρυξε ο Τσίπρας

Εθνικό πένθος κήρυξε ο Τσίπρας

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ευχή τα χειρότερα να έχουν μείνει πίσω, η χώρα ολόκληρη, σε κατάσταση εθνικού πένθους, την κήρυξη του οποίου ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θρηνεί τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και μετράει πληγές. Παράλληλα, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με την πρόγνωση, θα συνεχισθούν για το τρέχον διήμερο, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, του αρχηγού της Πυροσβεστικής και της περιφερειάρχου Αττικής, συζητήθηκε η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της θεομηνίας και οι προληπτικές ενέργειες για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα. Αποφασίσθηκε, επίσης, η αξιοποίηση χώρων του Στρατού και άλλων δημόσιων χώρων, για τη στέγαση και σίτιση όσων επλήγησαν από την καταστροφή. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν, ενώ προανήγγειλε έρευνα για τις αιτίες της τραγωδίας.

Γενικός συναγερμός

Η πρωτοφανής τραγωδία, που έπληξε τη Δυτική Αττική χθες, επέβαλε τη δική της οδυνηρή πραγματικότητα, έθεσε το αδιαμφισβήτητο και αναπόδραστο τραγικό πλαίσιο και για το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Η αποκάλυψη του μεγέθους της καταστροφής έπειτα από τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν κατέστη σαφές ότι υπάρχουν θύματα από την πλημμύρα και όχι μόνο υλικές ζημιές, σήμανε γενικό συναγερμό. Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ενημερώθηκε για την κατάσταση και έδωσε εντολή να μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γίνει συντονισμός των ενεργειών.

Καθώς ώρα με την ώρα ο αριθμός των θυμάτων αυξανόταν, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της τραγωδίας, και ταυτόχρονα οι εικόνες από τις περιοχές που επλήγησαν αποτύπωναν απόλυτη καταστροφή, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ώστε σε κεντρικό επίπεδο να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, φθάνοντας στην Αθήνα από το Στρασβούργο, εξέφρασε την οδύνη του για τα θύματα και τις καταστροφές, ζητώντας, παράλληλα, από την πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Ακολούθως, συνοδευόμενος από κλιμάκιο βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και είδε το μέγεθος της καταστροφής, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής όπου ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου και τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε να ενημερωθεί για τον αριθμό των αγνοουμένων, για τα μέτρα που ελήφθησαν και για το μέγεθος της καταστροφής. «Εξυπακούεται ότι δεν ήρθα εδώ για να καταλογίσω ευθύνες, αλλά για να έχω μια πλήρη εικόνα γι’ αυτήν την ανείπωτη τραγωδία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε, επίσης, ενημέρωση για τα δύο βασικά αντιπλημμυρικά έργα σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο, για τα οποία οι εκπρόσωποι των φορέων είπαν ότι έχουν κολλήσει λόγω γραφειοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε, επίσης, ενημέρωση για την προ εννέα ημερών σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, με αντικείμενο την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Η κ. Μιράντα Ξαφά

Η πρωτοφανής τραγωδία έθεσε στο περιθώριο τη σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με επίκεντρο χθεσινό δημοσίευμα (Εφημερίδα των Συντακτών) που ανέφερε ότι η κ. Μιράντα Ξαφά, την οποία εμφάνιζε ως άτυπη σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη, έχει πει κατά τη διάρκεια σύσκεψης με υποψήφιους επενδυτές στο Λονδίνο ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει, οι τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Από το Μαξίμου έσπευσαν να «χρεώσουν» την κ. Ξαφά στον κ. Μητσοτάκη και να καταγγείλουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας. Από τη Νέα Δημοκρατία αντέδρασαν με οργή, δηλώνοντας ότι η κ. Ξαφά δεν είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη. Σε διάψευση του δημοσιεύματος προχώρησε η Δράση, καθώς η κ. Ξαφά είναι μέλος της διοικούσας επιτροπής της. Η ίδια η κ. Ξαφά, τέλος, μίλησε για κατασκευασμένες ειδήσεις και προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή