Βελτιωμένη προσφορά στην Ε.Ε. από την Τερέζα Μέι

Βελτιωμένη προσφορά στην Ε.Ε. από την Τερέζα Μέι

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ επίκειται η συνάντηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την απασχόληση, δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου φέρουν την κ. Μέι να ετοιμάζεται να βελτιώσει την προσφορά της στην Ε.Ε. Σχετικό δημοσίευμα των Times του Λονδίνου αναφέρει πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα αυξήσει την προσφορά της στα 40 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 45 δισ. ευρώ, για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με διπλασιασμό της αρχικής προσφοράς της κ. Μέι και θα πλησίαζε αρκετά τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. για το κόστος του διαζυγίου.

Τη φημολογία έσπευσε, πάντως, να διαψεύσει χθες εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, που, ωστόσο, παραδέχθηκε πως η βρετανική κυβέρνηση «επιθυμεί να προχωρήσει όσο συντομότερα γίνεται και να δώσει ώθηση στις συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση με την Ε.Ε.». Πηγές της Ε.Ε. ανέφεραν χθες στο Reuters ότι ο κ. Τουσκ θα ζητήσει από την κ. Μέι να διευκρινίσει με ποιον τρόπο θα ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που της έχει θέσει η Ε.Ε. πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Οπως τόνισε η ίδια πηγή, αυτή είναι η προϋπόθεση ώστε να μπορούν να αρχίσουν εν συνεχεία οι συνομιλίες για τις σχέσεις των δύο πλευρών στη μετά Brexit εποχή. Υπογράμμισε, σε κάθε περίπτωση, πως «ο κ. Τουσκ θα πληροφορήσει την κ. Μέι ότι το θετικό σενάριο να αρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες δεν είναι δεδομένο, θα χρειαστεί δουλειά, πλην όμως ο χρόνος τελειώνει». Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε τη Βρετανία ότι έχει μόνον δύο εβδομάδες για να αποσαφηνίσει τη θέση της για το κόστος του διαζυγίου, αν θέλει να προχωρήσει φέτος στις συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση της με την Ε.Ε.

Το κόστος του διαζυγίου παραμένει, μαζί με τα δικαιώματα των πολιτών άλλων χωρών και τα σύνορα με την Ιρλανδία, ένα από τα ακανθώδη ζητήματα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η απουσία «σημαντικής προόδου» σχετικά με αυτό το θέμα έχει οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο. Η βρετανική εφημερίδα Business Insider επικαλείται, μάλιστα, κοινοτικές πηγές που δεν κατονομάζει και υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες αιφνιδιάστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι η Βρετανία δεν έχει υποβάλει βελτιωμένη πρόταση. Είχαν θεωρήσει πως ετοιμαζόταν να το κάνει η κ. Μέι μετά την ομιλία της στη Φλωρεντία τον Σεπτέμβριο. Πηγές του αδερφού κόμματος και συμμάχου της Αγκελα Μέρκελ, που προειδοποιούσαν τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι ήταν δύσκολο να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες πριν από τα τέλη του έτους, είχαν εκφράσει «μεγαλύτερη αισιοδοξία» μετά τη συνάντησή τους με την κ. Μέι. Οι ίδιες πηγές επιμένουν πως το κλίμα είναι θετικό, αλλά δεν έχει ανάψει ακόμα το «πράσινο φως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή