Αντιδράσεις για την ενοποίηση των «αδιάφθορων»

Αντιδράσεις για την ενοποίηση των «αδιάφθορων»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές αντιρρήσεις σε ενδεχόμενη υπαγωγή των «αδιάφθορων» του Λιμενικού στην αντίστοιχη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. διατυπώνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις και κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του Λιμενικού και δευτερευόντως της Αστυνομίας.

Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, με τίτλο «Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας» σε θέματα αρμοδιότητάς του, η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ) κατέθεσε υπόμνημα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σε αυτό, τα στελέχη της Ενωσης επισήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι «δηλώνουμε αντίθετοι με τη συγχώνευση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Ναυτιλίας με τις Εσωτερικές Υποθέσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με το επιχείρημα ότι έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερος και ποιοτικότερος έλεγχος των δραστηριοτήτων».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν η ανακοίνωση της Ενωσης τον Σεπτέμβριο. «Για ποιον λόγο η πολιτική ηγεσία θέλει να απεμπολήσει μια ζωτικής σημασίας, για αξιακούς και επιχειρησιακούς λόγους, Υπηρεσία; Μήπως θεωρείται πρόδρομος συνολικότερων εξελίξεων σε επίπεδο οργανωτικών δομών;» ρωτούσαν σε δημόσια ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των αξιωματικών του Λιμενικού, με αφορμή σχετική ανακοίνωση της πολιτικής τους ηγεσίας.

Το επίμαχο άρθρο

Καλά ενημερωμένες πηγές εξηγούν στην «Κ» ότι στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας που ετέθη αρχικά τον Φεβρουάριο σε διαβούλευση, υπήρχε άρθρο που προέβλεπε την υπαγωγή των «αδιάφθορων» του Λιμενικού στην αντίστοιχη Διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ. Επικεφαλής της υπηρεσίας θα ήταν αξιωματικός της Αστυνομίας και χρέη υποδιοικητή θα εκτελούσε αξιωματικός του Λιμενικού. Το σχέδιο νόμου τροποποιήθηκε περισσότερες από μία φορές και από την τελική του μορφή, αυτή που ετέθη σε διαβούλευση τη 14η Νοεμβρίου, αφαιρέθηκε το «επίμαχο» άρθρο 48.

Παρά, πάντως, τη σχετική εξέλιξη, πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρουν στην «Κ» ότι η υλοποίηση του σχεδίου ενοποίησης προχωρά κανονικά και διευκρινίζουν ότι στην απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα όχι το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά εκείνο του Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι της Λεωφόρου Κατεχάκη έχουν ήδη επεξεργαστεί τη σχετική τροπολογία και αποκαλύπτουν ότι υπό το νέο καθεστώς, η ενοποιημένη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Αστυνομίας και Λιμενικού θα υπάγεται όχι στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Κατά μία εκδοχή, η μεταφορά της ευθύνης απευθείας στην πολιτική ηγεσία οφείλεται σε νομικής φύσης ζητήματα. Ωστόσο, διατυπώνονται ενστάσεις για την απώλεια αυτονομίας της ευαίσθητης αυτής Υπηρεσίας, που ασχολείται με τη δίωξη της διαφθοράς στο Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή