Μητσοτάκης στον EUObserver: Να μην συγχέεται η λιτότητα με τις μεταρρυθμίσεις

Μητσοτάκης στον EUObserver: Να μην συγχέεται η λιτότητα με τις μεταρρυθμίσεις

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα υπόσχεται τέλος στη “σουρεαλιστική” εποχή», έχει τίτλο η εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στον EUObserver, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε στον EUObserver, ότι εφ΄ όσον εκλεγεί, θα αποστασιοποιηθεί από την ευρωπαϊκής έμπνευσης λιτότητα και θα δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα.

«Η λιτότητα δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις μεταρρυθμίσεις. Στην Ελλάδα είχαμε πολλή λιτότητα και λίγες μεταρρυθμίσεις» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος «προηγείται στις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας».

Συνεχίζοντας, ο Κ. Μητσοτάκης εξηγεί, ότι «μέχρι στιγμής, δυστυχώς, κάθε φορά που μιλούσαμε στην Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις, το πρώτο πράγμα που ερχόταν στο μυαλό ήταν οι αυξήσεις φόρων και οι περικοπές συντάξεων. Θεωρώ ότι είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε τις πολιτικές μας προς όφελος των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να αποφύγουμε τις υποχρεώσεις μας». Προτεραιότητά του θα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, που σημαίνει «περιβάλλον φιλικό προς τη επιχειρηματικότητα».

Εκλογές προβλέπεται να πραγματοποιηθούν κανονικά το 2019, αλλά με το πρόγραμμα διάσωσης που λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι και τον πρωθυπουργό να ηγείται ενός εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν θα πρέπει να αποκλείεται, αναφέρει ο EUObserver.

«Η έκβαση των εκλογών δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Είμαι βέβαιος ότι θα επικρατήσουμε και ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές με σημαντική διαφορά, αλλά ο δρόμος θα είναι ούτως ή άλλως μακρύς και δύσκολος» υποστηρίζει. Η Νέα Δημοκρατία είναι «το μόνο πολιτικό κόμμα που διαθέτει ένα ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που “κοιτάει” πέρα από το τέλος του ισχύοντος προγράμματος».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά ούτε και γνωρίζει πώς να τις υλοποιήσει, ισχυρίζεται ο 49χρονος πολιτικός, ο οποίος τονίζει πάντως, ότι «για κανέναν δεν τίθεται θέμα 4ου προγράμματος». Απεναντίας, «θα υπάρξει μία συμφωνία για την κάλυψη των άμεσων δημοσιονομικών αναγκών της χώρας».

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις αποτελούν καθήκον του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλάει μόνο για έξοδο από τα προγράμματα χωρίς να παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη για το διάστημα που θα ακολουθήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση «όσο μεγαλύτερη συναίνεση υπάρξει, τόσο το καλύτερο θα είναι για τον καθένα».

Ο αρχηγός της ΝΔ υποστηρίζει, ότι αποδεχόμενος ο πρωθυπουργός ένα οικονομικό πακέτο ύψους 5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2019-2020 και στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2020, ουσιαστικά αποδέχθηκε μέτρα «που υπερβαίνουν τη θητεία του».

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι, κατά τη γνώμη του, «εντελώς σουρεαλιστικό» και κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχει «υπερφορολογήσει την οικονομία» και «έχει σκοτώσει την όποια ανάπτυξη θα μπορούσαμε να έχουμε» με αποτέλεσμα «το πείραμα Τσίπρα» να μας έχει κοστίσει 100 δισ. ευρώ. Οι πιστωτές της Ελλάδας φέρουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, συμπληρώνει, καθώς αποδέχθηκαν «λανθασμένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής» που δεν στήριξε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Ερωτηθείς πώς θα πείσει τους πιστωτές της χώρας και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως είναι η Γερμανία, να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «ο ελληνικός λαός αξίζει μεγαλύτερο σεβασμό από αυτόν που κάποιες φορές λαμβάνει».

Αφήνοντας ασχολίαστη την αποχώρηση Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, υποστηρίζει ότι δεν αναμένει «δραματικές αλλαγές» στις γερμανικές θέσεις της επόμενης κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει την άποψη, ότι «όσο λιγότερο αξιόπιστος είναι κανείς σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόσο μεγαλύτερη πίεση ασκούν οι πιστωτές στα δημοσιονομικά», υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρυθμιστική του ατζέντα θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.

«Η προτεραιότητά μου είναι ξεκάθαρη. Κύριος στόχος μου θα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η προσέλκυση επενδύσεων». Αυτό σημαίνει καλλιέργεια φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, δέσμευση για ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους, ιδιαίτερα μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής μικρής κλίμακας.

Πέραν αυτού, επιμένει στην ανάγκη για ιδιωτικοποιήσεις «ξεμπλοκάροντας μερικές από τις πιο εμβληματικές επενδύσεις, οι οποίες θα προσφέρουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», όπως η επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και της Eldorado Gold στη Χαλκιδική.

Υπενθυμίζει δε, ότι όταν ο νυν πρωθυπουργός ήταν στην αντιπολίτευση απέναντι στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά -περίοδο κατά την οποία ο ίδιος ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης- απειλούσε κάθε επενδυτή που σκεφτόταν να επενδύσει στην Ελλάδα, λέγοντας ότι το συμβόλαιο που θα υπογράψει θα είναι άκυρο. «Εγώ δεν το κάνω αυτό. Ενεργώ με πολύ υπεύθυνο τρόπο» τονίζει.

Ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποφύγει κάθε καθυστέρηση, ενώ κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί, ότι η Ελλάδα «χτίζει ένα success story», σημειώνει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση» συμπληρώνοντας ότι «όταν αυτό αλλάξει, τότε θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για πραγματικό success story». Το 2015 «θα μπορούσαμε να είχαμε βγει από το πρόγραμμα μέσω ενός προληπτικού πιστωτικού ορίου», δηλώνει εν κατακλείδι, αλλά μπαίνουμε στο 2018 και συνεχίζουμε να ζούμε «τη μέρα της μαρμότας».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή